A padlófűtés egyenletesen terjeszti a meleget az egész házban sugárzó hő felhasználásával. A padlót az alatta húzódó forró csövek melegítik, amelyek viszont felmelegítik a helyiségben lévő tárgyakat.

Kétféle padlómelegítés között választhat!

Bár ez az elv ugyanaz marad, ennek elérésére különböző padlófűtési rendszerek állnak rendelkezésre. Főleg a nedves/vizes padlófűtés és a száraz/elektromos padlófűtés közül lehet válogatni. A vizes vagy az elektromos padlófűtés kiválasztása az egyik leggyakrabban feltett kérdésünk, és továbbra is releváns téma. A rövid válasz az, hogy bár mindkét rendszer kényelmes, egyenletes melegelosztást kínál a helyiségben, mindegyiküknek vannak előnyei és hátrányai, az egyéni helyzettől, igényektől és költségvetéstől függően. Nedves vagy vízbázisú padlófűtési rendszerek: A nedves, vagy vízbázisú padlófűtési rendszerek a fűtött vizet keringetik a padló legfelső szintje alá szerelt csövek sorozatán keresztül. Könnyű karbantartani és ellenőrizni. Kedvelt az új építésű ingatlanokban.

A meglévő ingatlanokban ez azt jelentheti, hogy ásni kell vagy nagyobb magasságot kell hozzáadni a padlóhoz a rendszer megfelelő lefektetéséhez szükséges mélység eléréséhez. A technológiát folyamatosan fejlesztik, és új, alacsonyabb profilú nedves készletek kerülnek piacra. A nedves rendszerek összekapcsolhatók egy energiatakarékos kondenzátorkazánnal, ezzel segítve a fűtési számlák csökkentését. Megújuló energiaforrásokkal, például levegő- vagy földi hőszivattyúkkal használható. Száraz vagy elektromos padlófűtési rendszerek: A csöveken átfolyó meleg víz helyett az elektromos fűtésű szőnyegeket gördítik ki a padló felső rétege alatt. Hihetetlenül egyszerű telepíteni. Könnyen hozzáadható egy meglévő ingatlanhoz utólag beépített padlófűtéssel, nem szükséges ásni vagy szerkezeti változtatásokat végrehajtani az aljzaton. Nem kell további magasságot adni a padlóhoz.