A felmérések szerint igen sokan vannak, akik ezt a két kifejezést nem tudják megkülönböztetni. Vagyis nem tudják, hogy valójában mi is a különbség közöttük.

Tartson velünk és megtudhatja!

Nagy örömünkre elmondhatjuk, hogy egyre inkább választják az emberek a megújuló energiaforrásokat, vagyis az úgynevezett zöld energiákat. Mivel lassan, de biztosan tudatosul az emberekben, hogy milyen veszéllyel is vagyunk saját magunkra, illetve a környezetünkre egyaránt. Ennek köszönhetően mára már számos olyan alternatíva jelenik meg, melyekkel csökkenthetjük a környezetszennyezést, illetve energiatakarékosan használhatjuk a különféle eszközeinket. Az egyik ilyen biztos energiaforrásunk a nap, amely nagyon jó alternatívnak bizonyul. Ilyenek a napelemek és a napkollektorok egyaránt. Hiszen mindkettő a napfény elnyelésével üzemel. Azon kívül, hogy ez megegyezik bennük kettő nagyon különböző termékről van szó. A legfőbb különbség pedig az eredményekben fedezhető fel. Ez pedig a következők: teljesítmény és a hő. Az egyik leglényegesebb különbségnek a napkollektorok és a napelemek között az, hogy mit állítanak elő.

Ugyanis a napelemekről elmondhatjuk, hogy kihasználják a fény elektromos hatását, mégpedig a fény részecskéinek az elnyerésével, illetve annak vezetésével. Az így keletkezett elektromos áramlás, maga a villanyos energia. Ezért elmondhatjuk, hogy a napelemeket arra használjuk fel, hogy villamos energia részben, illetve egészben való kinyerését biztosítják. Már a kisebb rendszerek is nagy megtakarítást eredményezhetnek az energiaszámlák csökkentésében. A napkollektorok viszont nem termelnek áramot. Ugyanis ezek a rendszerek másfajta napfényt használnak fel. Ezekről elmondhatjuk, hogy alkalmazásukkal sokkal inkább hőt nyerhetünk, mint energiát. Ezt a hőt felhasználhatjuk vízmelegítésre, vagy akár a lakás kiszolgálására is.