A padlófűtési rendszer hőteljesítményének ismerete elengedhetetlen annak biztosításához, hogy szobája a kívánt hőmérsékletre legyen felfűtve. Az utolsó dolog, amire vágyik az, hogy hideg legyen a rendszer telepítése után, ezért ahhoz, hogy pontosan meg tudja mondani, mennyi hőre van szükség a helyiség fűtéséhez, tudnia kell a hőveszteséget.

Padlómelegítés hőteljesítménye

A fűtött padló nagysága közvetlenül kapcsolódik a hőteljesítményhez, mivel minél nagyobb a fűtött terület, annál nagyobb a rendszer maximális hőteljesítménye. A fűtött padlófelület nagysága a teljes helyiségmérethez viszonyítva azonban hatással van a teljesítményre is, mivel minél nagyobb a szoba, annál nagyobb lesz a hőveszteség. Ha a fűtött terület lényegesen kisebb, mint a teljes padló vagy a helyiség mérete (<80%), a padlófűtési rendszer számára nehéz lehet elegendő hőt létrehozni az elsődleges fűtéshez, hacsak az otthon nincs jól szigetelve. A padló hőmérséklete közvetlenül befolyásolja a hőteljesítményt is, ahol minél magasabb a padló hőmérséklete, annál nagyobb a padló hőteljesítménye. Nem minden padlóburkolatot lehet azonban magas hőmérsékletre felmelegíteni, ezért fontos megjegyezni, hogy bár a padló hőmérsékletének növelése növeli a hőteljesítményt is, ez a választott padlóburkolattól is függ.

A sűrű és szilárd anyagok, például a csempe és a kő jó hővezető képességgel bírnak, ami azt jelenti, hogy a hő jobban át tud jutni a fűtőelemről a padló felületére. A cserép és a kő 29+° C-ra is felmelegíthető a nagyobb teljesítmény érdekében. A lágy padlóanyagok, mint például a fa, a laminált anyag, a linóleum, viszonylag gyenge vezetőképességűek, és szintén csak 27° C-os hőmérsékletre melegíthetők, ami egy bizonyos maximális hőteljesítményt jelent, a fűtött terület méretétől függően. Ismételten, ha a választott padlóburkolat csak 27° C fokos padlóhőmérsékletet enged meg, és a hőteljesítményigény magasabb, mint amit a 27° C fokos padlóval el lehet érni, akkor fontolóra veheti a padló anyagának cseréjét a padlófűtés érdekében.