A fűtési rendszer kiválasztása saját építési vagy felújítási projektje számára számos lehetőséget kínál, és ez lesz az egyik legfontosabb döntés. Ez nem csak befolyásolni fogja a házban élés tapasztalatait, hanem meghatározza otthona működési költségeit is.

A fűtési rendszerek

A fűtési rendszerek tervezésének kiindulópontja két részből áll. Először ki kell számolnia, hogy mennyi hőre van szükség, ami azt jelenti, hogy egy megfelelően képzett fűtéstechnikus elvégzi a részletes számítást. A fűtés három fő lehetősége a következő: padlófűtés: ez nagyon sok ember számára a választott hősugárzó, a kényelem, a hatékonyság és az extra faltér miatt. Radiátorok: A radiátorok olcsóbbak, mint az UFH, és a választás éppúgy az esztétikára vonatkozik, mint a szükséges hőmennyiségre. Szalagfűtés: Ez sok mindent kínál, különösen az utólag beépített projekteknél, és félúton vannak az UFH és a radiátorok között. Gondoljon a legegyszerűbb szinten egy fűtési rendszerre két részből: a hőt előállító bitből és a hőt elosztó otthonból.

Ebben a korai szakaszban azt is meg kell értenie, hogy a hőre kétféle formában van szükség – a helyiség fűtésére (azaz melegen tartására) és a meleg vízre (azaz zuhanyzásra stb.). Tehát az összes rendszer közül a legegyszerűbb: a kazán (amely energiát használ a víz felmelegítésére, és szivattyút tartalmaz a mozgatásához), a csövek (a meleg víz mozgatása a ház körül), a sugárzók (legyen az radiátor vagy padlófűtés), a forró vizes palack (meleg víz tárolásához szükség szerint felhasználás céljából, bár ezekre nincs szükség „kombi” kazánnál). A nagy döntés az, hogy csak kazánt vásároljunk-e, vagy megújuló energiarendszert is telepítésünk, és ha igen, akkor ez lesz-e az egyetlen hőforrás. A napkollektoros panelekkel kiegészített gázkazán vagy a levegő hőszivattyúja egyre népszerűbb lehetőségnek számít, részben a megújuló hő ösztönzőjének emelésének köszönhetően.