Amennyiben nemrégiben vásárolta meg vagy építette fel első otthonát, valószínűleg rengeteg dolog van, amire számíthat, hogy az energiamegtakarítással is naprakész legyen. Az energiamegtakarítás leginkább meglehetősen egyszerű, nem kell bonyolult dolgokra gondolnia.

Hogyan lehet a legjobban megtakarítani az energiát?

A kis változások nagy különbségeket hozhatnak ki az energiahatékonyság szempontjából, pénzt takaríthatnak meg és nem utolsó sorban kényelmesek is lehetnek. Az alábbiakban összeállítottuk a munkánk során tapasztalt néhány dolgot, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak ilyen téren. Az első és legfontosabb az otthona megfelelő hőszigetelése. Manapság már olyan sok szigetelési lehetőség létezik, hogy otthonát melegen tartsa, arra is ügyelve, hogy a fűtésre költött pénzt ne pazarolják a háztulajdonosok. A falak és a tetőtér szigetelése mind jelentősen növeli az energiahatékonyságot.

A másik nagyon hasznos dolog, (nem az újház tulajdonosok számára) hogy lecseréli a régi gázkazánját vagy bármilyen más régi kazánját, ami már nem a modern követelményeknek és igényeknek felel meg. Ha gázkazánja felett eljárt az idő de még mindig biztonságosan működik, akkor az valószínűleg sokat fogyaszt. Az elavult kazán cseréje hosszú távú problémákat is megoldhat. Még egy nagyon fontos megoldás az, ha okos fűtési rendszereket telepít az új otthonába. Az okos termosztátok kulcsfontosságúak az energia megtakarítás során. Számos helyzetben képesek komoly összegeket megtakarítani éves szinten, így Ön és családja is nyugodtabb lehet és a kényelem is megmarad. Végül pedig essen szó a radiátorokról. Új házaknál és új fűtési rendszereknél nem sűrűn előforduló probléma, de néha megeshet, hogy nem működik megfelelően a fűtés és ezáltal többet fogyaszt az átlagosnál. Könnyen meglehet, hogy a radiátorok környékén csepegés van vagy szellőztetni kell azokat, hogy a fűtési rendszer visszaálljon a régi kerékvágásba.