A csempézett padlóburkolat népszerű padlófelület és ideálisak padlófűtési rendszerekhez is. A piacon sokféle padlólap elérhető és ilyenkor az emberek egyik fő kérdése az, hogy: melyik padlóburkolat működik jobban padlófűtéssel, porcelán vagy kerámia?

Mi a különbség?

A kerámia lapok sötétebb agyagból készülnek, míg a porcelán fehéres agyagból készül. A porcelángyártásban alkalmazott agyag finomabb, mint a kerámialapok készítéséhez használt agyag, és gyakran keverik más ásványi anyagokkal, például kvarccal, homokkal, hogy keményebb, erősebb formát kapjanak. A porcelán csempe magasabb hőmérsékleten készül, mint a kerámia. Alapvető különbségek vannak a porcelán és a kerámia burkolatok kinézetében is. Míg a kerámia és a porcelán csempék bármilyen formájúak és színűek lehetnek, a porcelán csempe mintája általában áthatol az egész csempén, míg a kerámia csempe mintája csak a felületre kerül rá. A porcelán csempéket az ipari csoportoknak is igazolniuk kell, hogy valódi „porcelánnak” minősüljenek. A PTCA (Porcelán csempék tanúsító ügynöksége) a porcelán csempéket a víz abszorpciós aránya alapján értékeli.

A kerámia és a porcelán csempe ideális padlóburkolatot lehet elektromos vagy vizes padlófűtéshez. A csempék hővezető anyagok, amelyek gyorsan és hatékonyan elosztják a meleget a padlófűtésből a helyiségbe. A csempézett padlók tartós, kopó felületet is biztosítanak, amelyet könnyű karbantartani. A padlófűtés eltávolítja a hideget a járólapos padlóból, ezáltal kényelmesebb és melegebb helyiséget eredményez. Mind a kerámia, mind a porcelán padlók magas hővezető képességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy padlófűtési rendszerrel történő alkalmazáskor gyorsabban felmelegszenek, és hosszabb ideig megtartják ezt a hőt. A fűtött, csempézett padló különösen a nagy hőveszteséggel rendelkező helyiségek felmelegítésére alkalmas.