A tél kezdete általában az az idő, amikor az emberek aggódni kezdenek kazánjuk állapota miatt. Átlagosan körülbelül tizenöt évig tartanak a kazánok, bár az öregedés során romlik a hatékonyságuk.

Új melegítő berendezés vásárlása!

A rendszeres szervizelés hozzájárulhat a kazán hatékonyságának fenntartásához, de általában eljön az a pont, amikor a javítási és szervizköltségek meghaladják az új kazánköltségeket. Számos szempontot kell figyelembe venni a régi kazán cseréjekor. Először is, milyen típusú kazánja van? Annak megértése, hogy Önnek milyen típusú kazánja van, nemcsak a költségmegtakarítást teszi lehetővé a rendszer problémáinak diagnosztizálásakor az esetleges javítások érdekében, hanem a kazáncsere költségének felmérésekor is. A rendszernek három fő típusa létezik: egy kombinált kazán, amely lehet gáz vagy elektromos, kombinálja a központi fűtést és a meleg vizet, de nincs melegvíz-palackja, és elveszítheti a nyomását, ha egyszerre túl sok csapot vezet.

A rendszerkazán hengerrel rendelkezik, de nincs hidegvíztartálya, és bár bárhonnan vezetheti a csapokat, a melegvíz elfogyhat. A hagyományos kazán hengerrel és tartállyal rendelkezik, és számos csapból azonnali meleg vizet is kaphat, de elfogyhat, és időbe telik az újra melegítés. Vannak olyan költségmegtakarítások is, amelyeket a kazán élettartama alatt el lehet érni, amelyeket érdemes figyelembe venni az egység cseréje előtt. A becslések szerint a régi kazán cseréje egy teljesen új egységre évi 135 ezer forint megtakarítást eredményezhet, és akár 1500 kg szén-dioxidot is eltávolíthat az éves szén-dioxid-kibocsátásból. Egy új, 500 ezer forintos kazánköltség kevesebb mint öt év alatt megtérülhet, miközben a környezetet is segíti. A kazán helye is hatással lehet a választott rendszerre. A kombinált kazánok sokkal jobban alkalmazhatók kisebb házakhoz, ahol kevesebb a hely. Új kazán vásárlása előtt mindig ellenőrizze a telepítőt.