A padlófűtés azon háztulajdonosok kedvelt fűtési megoldása, akik reggelente kedvelik a szép, ízléses és meleg padlót, általában a konyhában vagy a fürdőszobában. A telepítés költséges lehet, de a padlófűtés nagyon jól működik a kő/cserép padlóval. Ez egy nagyon hatékony módszer otthonának fűtésére, mivel a hő egyenletesen eloszlik az egész szobában, mivel a padlófűtés nagyobb területet fog felmelegíteni, mint csupán egy egyedi radiátor.

A padlómelegítés modern típusai

Az elektromos padlófűtés alapvetően a padló alatti vezetékek hálózata, amely felmelegszik és hőt sugároz a helyiségbe. Padlófűtési rendszerek esetében a szigetelés kulcsfontosságú. Először le kell fektetnie egy szigetelő réteget, hogy megakadályozza a hő kijutását a ház alatt. Az elektromos padlófűtési rendszerek telepítése viszonylag olcsó lehet, mivel speciális szőnyegeket vásárolhat, amelyeket egyenletesen fektetnek le a burkolás előtt. A másik lehetőség az egyes vezetékek használata, amelyek meglehetősen drágábbak lehetnek. A vizes padlófűtési rendszerek csövekből állnak, amelyeket a kazánhoz kötöttek, és a padló alatt fekszenek. A vizes padlófűtési rendszer telepítése olcsóbb üzemeltetési költségeket jelentene, de az egyetlen probléma az, hogy bonyolultabb telepíteni, és a telepítéshez szakembert kell hívni, ami megemeli az árakat.

Sok ember nem ismeri azt a tényt, hogy a padlófűtésnek régi és érdekes története van, Kr. E. 5000 körülre nyúlik vissza – hiszen az emberek már akkor is szerették melegen tartani a lábaikat. A görög-római hipokausztumok alapvetően a padlófűtés korai formái voltak. Ezek a meleg levegő keringtetésével működtek a helyiségek padlója alatt, néha a falon belül egy csőhálózattal, amelyen a forró levegő szintén keringett. A római hipokausztumok emelt padlóból álltak, amelyek oszlopokat használtak, és ezek körül áramlott a kemencéből a forró levegő.