Amennyiben Ön is gázt használ a melegvíz vagy a megfelelő hőmérséklet előállításához, biztosan tudja, hogy időközönként karbantartani vagy javítani kell a készülékeket, vezetékeket. Ön is ahhoz a több 10 milliós klubhoz tartozik világszerte, akik gázfelhasználók, így tisztában van azzal is, hogy nem csak előnyökkel, de veszélyekkel is járhat.

Mikor hívjunk szakembert?

Mielőtt rátérnénk ennek a fontos kérdésnek a megválaszolására lássuk pontosan hol keletkezhetnek problémák és mik a veszélyei. A két legnagyobb veszélye a gáznak a robbanás és a tüdőbe kerülő nagy mennyiségű mérgező gáz vagyis a gázmérgezés. Mindkét eset megelőzhető ha már a gázszag első jeleit észlelve azonnal szakembert vagy komolyabb gáz szivárgás esetén tűzoltót hívunk. Amennyiben gázkészülékeink a meghibásodás jeleit mutatják vagy már egyáltalán nem is működnek érdemes ilyen esetekben is a szakemberre bízni az elhárítást vagy szerelést. Mivel elég veszélyes, soha ne próbáljuk meg saját kezűleg elvégezni a szerelést. Legyen szó apró vagy komolyabb problémáról, minden esetben forduljon egy tapasztalattal és engedéllyel rendelkező szakember segítségéhez.

Szomorú tény, de lényegesen több ember hal meg évente gázmérgezés okozta balesetekben, mint a szivárgás okozta robbanásokban. A földgáz természeténél fogva szagtalan, de egy vegyület hozzáadásával észlelhetjük, ha szivárgásról van szó. Maga a vegyület, amelynek illatja a rothadó tojásra hasonlít, nem káros az egészségre, csak azt a célt szolgálja, hogy egyszerűen a leghamarabb felhívja a figyelmünket a gáz szivárgásra. Amikor gázszagot észlel minden esetben azonnali reakciót kíván, hiszen veszélyes lehet akár robbanás akár a belélegzés szempontjából is. A pánik reakció gyakran előforduló jelenség egyes gáz szivárgások esetében. A legfontosabb ilyenkor, hogy nem kapkodjunk, ugyanakkor a lehető leghamarabb szellőztessünk. Az összes nyílászárót nyissuk ki, hogy minél hamarabb kimenjen a szabad levegőre a gáz.