Napjainkban egyre inkább többet hallani arról, hogy mennyire fontos a környezettudatos gondolkodás. Egyre inkább találkozhatunk olyan megoldásokkal, melyek energiatakarékosak, illetve környezetkímélő rendszerrel vannak ellátva.

Miért válasszunk napelemeket?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mik is azok a napkollektorok. Mi most ezt szeretnénk letisztázni. Ezek az elemek tulajdonképpen úgy működnek, hogy a napfényből nyerik az energiát, majd rögzítik és alakítják át. A napkollektorok tulajdonképen hőt állítanak elő, melyet mi teljes mértékben feltudunk használni a mindennapi életben. A napsugarak teljes spektrumát hő előállítására használják fel, így ezeknek a berendezéseknek a hatékonysága akár 60-75% között is mozgat. A napkollektorok ma már egyre több helyen fedezhetőek fel, sőt akár igazi farmok is készülnek belőlük. Ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek napjainkban a megújuló forrásokra. És a napenergia pont ilyen. A napkollektorokból nyert hőenergiát nem csak felhasználni, de akár tárolni is tudjuk. Így azokon a napokon, amikor nem olyan erősek a napsugarak, akkor is teljes mértékben tudjuk használni, úgy, hogy ennek hiányából semmit sem észlelünk.

Mint minden más rendszernél itt is számolnunk kell a hőveszteséggel. Ám ezt, hogy a minimálisra csökkentsük szükség lesz a nedvszívó elemnek a szigetelésére. A napkollektorok olyan kialakítással rendelkeznek, hogy azok a legtöbb hőt magukba tudják szívni. Különféle napkollektorokat ismerünk, de a legelterjedtebbek a lapos kialakításúak. A napkollektorok nem igényelnek különféle karbantartást, az élettartamuk viszont igen magas. Annak érdekében, hogy kiválóan tudjanak teljesíteni időközönként érdemes megtakarítani őket a lehullott falevelektől, illetve más szennyeződésektől. További kérdésekkel kapcsolatban keresse hozzáértő munkatársainkat.