A 21. században abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy számos olyan megoldás közül válogathatunk, melyek a fűtést biztosíthatják a hideg napokon számunkra. Ma egyre inkább a zöld megoldásokat preferálják.

Előnyök és hátrányok

A fapellettel való tüzelés is igen jó megoldásnak bizonyul, ugyanis tulajdonképpen itt egy újrahasznosításról beszélhetünk. Ugyanis a pellet az különféle hulladékokból készülhet, mint fatörmelék, melyet akár építőiparból is nyerhetnek. Az elmúlt években egyre inkább azt tapasztalhattuk, hogy a faanyag ára az egekbe szökött. Így az azzal való tüzelés már nem bizonyul a legjobb választásnak. Így az emberek elkezdtek költséghatékonyabb megoldásokat keresni. Egyik ilyen a pellettel való tüzelés is. Viszont, amit tudni kell, hogy az effajta tüzelési forma esetén szükségünk lesz egy olyan kazánra, amely kifejezetten erre a tüzelési módra lett kialakítva. A pellet az egy nagyon kalóriadús tüzelőanyag, így viszonylag kis mennyiségű tűzrevalóval is magas hőfokot tudunk elérni. Tovább nagyon kényelmes megoldás, hiszen olyan rendszerről beszélhetünk, amely szinte teljesen automata.

Így elegendő csak pár naponta, vagy hetente attól függően mekkora tartállyal rendelkezik utántölteni. Ezen felül elmondhatjuk, hogy nagyon energiahatékonyak, mivel nincs hőveszteség. Nem kell a kazánt nyitogatni. Illetve a legtöbb kazán öntisztító igy minimális felhasználó beavatkozást igényel. Hátrányként az tudjuk elmondani erről a tüzelési formáról, hogy rendszeres karbantartást igényel, hogy az automata rendszer megfelelően üzemelhessen. Továbbá a pellet igen nagy helyet foglal, így annak tárolása is gondot okozhat. Ugyanis tudni érdemes, hogy a pellet annál olcsóbb, minél többet vásárolunk belőle. Viszont arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy azt raktározni is kell. A további hátránya, hogy egy ilyen automata rendszerrel ellátott kályha megvásárlása igen költséges. Viszont az évek során megtérül.