Ha nemrég cserélte le autóját, akkor tudja, hogy még egy újabb modell is tele van szerkentyűkkel és gombokkal. A legtöbb ember azonban nincs tudatában annak, hogy a háztartási fűtéstechnika nagyjából ugyanúgy ugrásszerűen jött létre az elmúlt évtizedben.

Hogy válasszunk új kazánt?

Jó hír, hogy maguk a kazánok fejlesztései, bármennyire is lenyűgözőek, többet jelentenek mint a fűtésszabályozás világában elért újítások. Ennek az az eredménye, hogy ha helyesen választ, akkor egy olyan rendszerhez jut, amely nemcsak olcsóbb, de könnyebben használható. Az első lépés annak eldöntése, hogy melyik kazán a legjobb az Ön számára: kombi (rövidítés a kombinációhoz) vagy rendszer? A kombinált kazánok a legkeresettebb típusú kazánok, mivel kompaktak és gyorsan felszerelhetők – igény szerint hőt szolgáltatnak a radiátorokhoz és forró folyóvizet. Nincs szükségük víztartályra, így kevesebb helyet foglalnak el, így ideálisak kisebb lakásokhoz.

Nagyobb háztartások esetében azonban a rendszer kazánok lesznek a legjobb válaszok, valamint azok számára is, akik kényelmet keresnek, ha egyszerre egynél több csapból is forró vizet szeretnének folyatni. Annak biztosítása érdekében, hogy elegendő forró víz álljon rendelkezésre családja számára egy normál tekercses hengerből, az alapszabály az, hogy napi 25 litert engedjen ki személyenként. Javasoljuk azonban, hogy minden új létesítményben helyettesítsen ikertekercses hengert, hogy a házát biztonságosabbá tegye a napenergiával működő vagy megújuló fűtési rendszer esetleges utólagos felszereléséhez. Érdemes fontolóra venni a gravitációs betáplálással ellátott rendszer (ahol a nyomást egy hidegvíz-tartály is generálja, amelyet gyakran a tetőtérben helyeznek el) átalakítását négycsöves rendszerre. Míg a legtöbb kazán két csővel rendelkezik, amelyek egyidejűleg biztosítják a meleg vizet és a fűtést, más rendszer felépítése négy csövet használ, hogy a meleg vizet külön-külön továbbítsa mind a fűtési, mind a melegvíz-körökbe.