Az, hogy milyen gyorsan lesz piszkos a levegő szűrő, többféle tényező befolyásolja, például a ház mérete, kora, milyen sűrűn cserélik a levegőszűrőt stb. Átlagosan a szakértők szerint a javasolt alapos takarítási periódus 3 és 5 év közötti időtartamban esedékes.

Statisztikák szerint a legtöbb ember egyáltalán nem takarítja rendszeresen a légcsatornát, sőt, a legtöbb ember azt sem tudja, hogy mikor volt az utolsó időpontja a takarításnak. Joggal merülhet fel a kérdés, hogyha eddig sem takarítottam, és nem volt vele semmi problémám, akkor minek takarítani?

Bármelyik alább tapasztalt esemény esetén javasolt takarítani a szellőzőt:

  • észrevehető mennyiségű penész kezd kialakulni a hűtő-fűtő egység részein
  • a csatornát kártevők, például rágcsálók, rovarok megfertőzték
  • ha a csatornát eltömítette por vagy más törmelék túlzottan felhalmozódott

A csatornában, csövekben lévő penész, por, atkák és más részecskék felhalmozódása kering az otthoni légtérben, amikor az áthalad a levegőcsatornán. Ezek a részecskék nem feltétlenül veszélyeztetik közvetlen egészségét, viszont a meglévő problémákat, mint az allergiát vagy az asztmát mindenképpen súlyosbíthatják.

Ne feledje, ezek a problémák valószínűleg a légcsatorna gondozásához nem kapcsolódó nagyobb problémák tünetei. Ha nem oldja meg ezeket az alapvető problémákat, ezek a tünetek a légcsatorna tisztításától függetlenül ismétlődnek.

Mit tehetek azért, hogy megóvjam a légszűrőt a takarítások között?

Szerencsére többféle dolgot is tehetünk a tiszta levegő érdekében:

  • Győződjünk meg arról, hogy a lehető legjobb minőségű szűrőt használjuk, amit a gyártó felajánl
  • Cseréljük a szűrőt rendszeresen
  • Tegyünk rendszeres átvizsgálást, hogy a levegő nem a szűrő körül megy keresztül, hanem csak a szűrőn
  • Porszívózzuk és takarítsuk rendszeresen otthonunkat

Honnan jön a 3-tól 5 éves takarítás?

Szakétők szerint (NADCA – National Air Duct Cleaners Association) javasolják, hogy minden 3 és 5 évben alaposan takarítsuk át a szellőzőket. Az, hogy ez az időpont korábban jön el vagy később, az az otthonod igényein múlik. Ha a szellőző nagyobb igénybevételnek van kitéve, akkor javasolt a korábbi takarítás.

Ha úgy találod, hogy 3 évtől sűrűbben kell takarítani, akkor valószínűleg komolyabb probléma húzódik meg a háttérben, ami aggályokat vet fel. Előfordulhatnak szivárgások, repedések, nem kívánatos rések amik lehetővé teszik különböző nem kívánatos szennyeződések bejutását a rendszerbe. Ebben az esetben javasolt szakértő felkeresése a probléma orvoslására.