Folyamatosan vitatkozunk arról, hogy milyen hőmérsékleten kell melegítenünk otthonunkat. Milyen hőmérsékleten működik legjobban a fűtés? Valóban akkora különbséget jelent a számlákon egy vagy két extra hőfok?

Az ideális hőmérséklet

A legtöbb ember melegben és kényelemben akar lenni, de ez teljesen más dolgokat jelenthet a különféle emberek számára – különösen azok számára, akik fizetik a számlákat. Megkértünk néhány energiaszakértőt, hogy tudassa velünk, hogy van-e egy meghatározott minimum és maximum mérsékelt hőmérséklet egy otthonnak ahhoz, hogy biztonságban és egészségesen megőrizhesse a benne tartózkodókat, és milyen különbséget jelenthet a termosztát az éves energiaszámláján. Ha a szobatermosztát hőfokját csak egyetlen számmal csökkenti, az is körülbelül 32 ezer forintot spórolhat meg az energiaszámláján egy tipikus, gázfűtéses három hálószobás lakás, ezért érdemes alacsonyabb hőmérsékletet kipróbálni, hátha jól érzi magát benne. Ha otthonában vannak sérülékeny emberek, például kisgyermekek vagy idősek, akkor nem javasoljuk a hőmérséklet 18 fok alá történő csökkentését, mivel ez egészségügyi kockázatot jelenthet.

Az egészséges emberek számára a melegség alapvető szintje 18°C, de Magyarországon az átlagos termosztát-beállítás 20,1°C. Míg az alacsonyabb hőmérsékleti beállítás csökkenti az energiafogyasztást és így a számlákat, más módon is szabályozhatók a költségek anélkül, hogy otthona az ideális hőmérsékletnél hűvösebb lenne. Bár teljesen normális, hogy Magyarországon az otthonok termosztátját 20°C körüli értékre állítják, a legtöbb háztartás nem tartja fenn a fűtését a nap 24 órájában. „Valójában a hazánkban lévő otthonokat télen naponta körülbelül nyolc órán keresztül fűtik; napi tíz órát azoknál az otthonoknál, amelyek csak egyszer kapcsolják be a fűtést, és hét óra azoknál az otthonoknál, amelyek naponta kétszer vannak bekapcsolva. Az elmúlt években számos új technológiát fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek a fűtés jobb szabályozásában, és talán pénzt is megtakaríthatnak.