Az energiahatékonyság nemcsak a bolygónak, hanem a zsebének is jó. Egy új kazán segít pénzt megtakarítani? Igen, sőt, talán a legfontosabb hatása az energiahatékonyságnak ez a pénzmegtakarítás.

Energiahatákonyság és annak fontossága

A ház fűtése és a kazán üzemeltetése a legköltségesebb energiafelhasználás, de egy új kazánnal jelentős megtakarításokat érhet el. A szakértők szerint egy régi G besorolású kazán cseréje egy modern A besorolású modellre évente körülbelül 130 ezer forintot takaríthat meg a gázszámláján. A piacon jelenleg a legenergiahatékonyabb és legmegbízhatóbb kazánok egyike a Worcester Bosch cégtől származik. Hazánk energiafogyasztásának és CO2-kibocsátásának csökkentése érdekében a kormány az intelligens energiamérők bevezetését szerte az országban úgy hajtja végre, hogy idén a legtöbb otthonban beépítsék, bár ez nem törvényi előírás.

A kormány honlapja szerint az intelligens fogyasztásmérők az energiafelhasználás irányítását teszik lehetővé a fogyasztók számára, lehetővé téve számukra az energiahatékonysági intézkedések elfogadását, amelyek hozzájárulhatnak az energiaszámlákon való megtakarításhoz és az áremelkedés ellensúlyozásához. Az általunk felhasznált villamos energia és gáz nagy része egyre fogyó fosszilis tüzelőanyagokból származik, amelyek rengeteg CO2-t pumpálnak a levegőbe, elpusztítva az ózonréteget, ami viszont globális felmelegedéshez vezet. A szakértők becslése szerint azonban, ha Magyarországon mindenki, aki gáz- vagy olajközponti fűtéssel rendelkezik, nagy hatékonyságú kondenzációs kazánt telepítene, komplett fűtésvezérléssel, akkor elegendő energiát takarítanánk meg. Tehát egy ilyen apró változtatással – a régi kazán cseréjével egy újra – évente több ezer forintot spórolhat meg, és mindent megtehet azért, hogy megvédje bolygónkat, tehát érdemes megfontolni a váltást.