A nem jól működő radiátorok nagyon nagy gondot jelentenek a háztulajdonosok számára, elsősorban a hideg hőmérséklet miatt, ami miatt a funkcionalitás hiánya azonnal észrevehetőbbé válik. Ez nem csak drasztikusan befolyásolja otthoni hőellátását, de hosszabb üzemidőt és magasabb energiaszámlákat is eredményeznek. Tehát készítettünk egy kis önsegítő útmutatót azok számára, akik küzdenek a radiátorukkal.

A problémák megoldása

A radiátor alja meleg, a teteje viszont hideg: Ez valójában egy nagyon gyakori probléma, amelyet nagyon egyszerű megoldani. Ha a radiátorok alja meleg, de felül hideg, ez általában azt jelzi, hogy a radiátorban csapdába esett a levegő. Ez gyakran a hidrogén felhalmozódása vagy a nem kombinált rendszerek esetén fordul elő, vagy akkor is, ha nemrégiben telepített egy új központi fűtési rendszert. Ezeket a radiátorokat valószínűleg légteleníteni kell. A fűtőtest meleg a tetején és hideg alul: Sajnos, ha ez a helyzet, akkor nagyobb munkára számíthat. Ez általában azt jelenti, hogy alul van egy réteg, ami megakadályozza a megfelelő melegedést. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ki kell tisztítania a radiátorokat, amit maga is megtehet, ha nem szeretne szerelőre költeni.

A radiátor teljesen hideg: Először ellenőrizze, hogy a kazán/központi fűtés be van-e kapcsolva! Ha minden be van kapcsolva, de a radiátor még mindig hideg, akkor meg kell állapítania, hogy csak egy radiátor nem működik, vagy hiba van az egész rendszerben. Ehhez kapcsolja ki a ház összes radiátorát, kivéve a hideget, és ellenőrizze, hogy melegszik-e. Ha igen, kapcsolja be a többit egyenként, és ellenőrizze, hogy vannak-e más radiátorok amelyek hidegek és szükséges-e a légtelenítés. Ellenőrizze, hogy a szelepei nyitva vannak-e; ha van termosztatikus szelepe, akkor bizonyosodjon meg arról, hogy még egyszer ellenőrzi, hogy be van-e kapcsolva! Ha be van kapcsolva, akkor ellenőriznie kell, hogy működik-e a termosztatikus szelep, mert ezek időnként beragadhatnak.