Tehát bekapcsolta a fűtést, és minden zökkenőmentesen zajlik. De ekkor valami furcsát vesz észre: a kültéri légkondicionáló egység működik. Tél van, a termosztát fűtésre van állítva, és megerősítette, hogy meleg levegőt kap a szellőzőnyílásokból. Akkor mégis miért megy még mindig a légkondi?

Légkondi a téli szezonban?

Nos, szerencséje van, van erre egy egyszerű válasz: a kültéri egység a téli szezonban azért működik, mert ez egy hőszivattyú. Ha van hőszivattyúja, akkor alapvetően ez egy légkondicionáló berendezés, amely fordítva működhet a fűtés biztosítása érdekében. És mi ennek a legjobb része? Mivel enyhe a tél hazánkban, a hőszivattyú akár 50% -kal is megtakaríthatja az áramfogyasztást az elektromos kemencékhez vagy a padlófűtéshez képest. Hogyan történik ez? Nos, a hőszivattyú hőt mozgat, ahelyett, hogy létrehozná azt. Az elektromos kemencékhez viszonyítva a hőszivattyúk viszonylag kevés energiát fogyasztanak a „hőátadási” folyamat befejezéséhez.

A nyár folyamán a hőszivattyú hűtőtekercsekkel veszi fel a hőt az otthon belsejéből, és a szabadba küldik azt. Télen ugyanaz az egység megfordíthatja a hűtőközeg áramlását annak érdekében, hogy felszívja a hőt a kültéri levegőből, és otthonába szállítsa. Még mindig nincs meggyőződve arról, hogy van hőszivattyúja? Zavaros lehet, mivel a kültéri váltóáramú egység és a kültéri hőszivattyú pontosan ugyanúgy néz ki. Kétféle módon tudhatja meg, hogy van-e hőszivattyúja: menjen ki és keresse meg a kondenzátoron a modellszámot. Gyorsan végezzen keresést a Google-on, és fel kell ismernie, hogy van-e klímaberendezése vagy hőszivattyúja. Nézze át a kültéri egység rácsát. Ha egy sárgaréz elrendezést lát, amelynek egyik oldalán 3 szerelvény van (tolatószelepnek hívják), akkor hőszivattyúja van. Ez a sárgaréz tárgy felelős azért, hogy az egységet fűtésről hűtésre kapcsolja. Nem kell tehát megijednie, ha úgy látja működik a légkondi.