A fűtési szezon végé egyidejűleg az is kellene, hogy jelentse, hogy itt az ideje a kazánt, illetve a fűtési rendszert felülvizsgálni. Fontos, hogy az emberek belássál ennek a lényegét, hiszen egy-egy ilyen felülvizsgálattal kiküszöbölhetjük az esetleges baleseteket, melyek akár halálos végkimenetelűek is lehetnek.

Sokan vélekednek úgy, hogy a szakember jelenléte egy-egy ellenőrzés során nem is olyan lényeges, illetve még ezen felül elég borsos árat kell fizetni érte. Viszont, ha mérlegelünk máris rájövünk, hogy nem is olyan drága a szerelő kiszállása, hiszen évente egyszer kell csak kihívnunk. Nem beszélve arról, hogyha rendszeresen karbantartjuk a kazánt, illetve a teljes fűtésrendszert, akkor kevesebb az esélye a nagyobb meghibásodásnak. Így ennek függvényében még mindig kevesebbet kell fizetnünk a karbantartásért, mint a javításért. Ezen felül el kell még mondani, hogy kifejezetten tilos, hogy mi magunk babráljuk a kazánnal, illetve a fűtésrendszerrel, ugyanis azzal akár a saját és a családunk életét is veszélyeztethetjük. Amennyiben el hanyagoljuk az éves ellenőrzéseket, akkor könnyen előfordulhat, hogy szivárgás, vagy más meghibásodás lép fel.

Miért hívjunk szakembert a gázkazán rendszeres ellenőrzésére?

Miért hívjunk szakembert a gázkazán rendszeres ellenőrzésére?

Érvek a szakember a felülvizsgálat mellett

Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan is egyben, így ha nem rendelkezünk vészjelzővel, akkor már csak akkor észlelhetjük a szivárgást, amikor rosszul érezzük magunkat. Ennek tudatában célszerűbb inkább évente egyszer fűtésszezonon kívül elvégeztetni a felülvizsgálatot, így nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen probléma fennállhat a fűtésszezon közben. Vannak olyan problémák, melyek már szerelő után kiáltanak ám mi mégis figyelmen kívül hagyjuk, ilyen lehet pl. melegvíz hőmérsékletének az ingadozása, továbbá szigorúan szerelőhöz kell fordulni, ha a lakásban gáz, vagy égéstermék szagot érzünk, illetve akkor is, amikor a kazán burkolata forróvá válik.