Minden mechanikai egység működés közben némi zajt okoz. A kazán zajainak meglehetősen észrevehetetlennek kell lennie. Amikor hirtelen kazán zajok jelennek meg, akkor cselekednie kell. A szakértők elmagyarázták, milyen hangok hallhatók normálisan az Ön kazánjából, és mikor van itt az ideje, hogy szakembert hívjon segítségül.

A kazán zajok gyanúsak lehetnek

Amikor a kazán fűtési ciklust indít, a legtöbb lakástulajdonos némi zajt észlel. Ez a zaj általában nem ok az aggodalomra. Néha egy kis durranás vagy kattanás hallatszik, amikor a kazán bekapcsol, majd a fűtési rendszer tompa zümmögő hangot ad ki, miközben fut. Gondoljon erre úgy, mint arra a kattanásra, amelyet akkor hall, amikor bekapcsolja az őrlángot egy gáztűzhelyen. Az idősebb kazánok általában valamivel hangosabbak, mint az újabbak, mivel az újabb modelleket gyakran speciális funkciókkal és kiegészítő szigeteléssel tervezik, hogy korlátozzák a működés közben hallott hangot. A kazán által a fűtési ciklus alatt okozott normális zajnak nem szabad zavarónak lennie otthonában. Az őrlő és kaparó kazán zajai általában a száraz csapágyakra utalnak a kazán fúvó motorjában. Ezeket a csapágyakat rendszeres kenéssel kell ellátni a megfelelő működés fenntartása érdekében. Ha megelőző karbantartási tervvel rendelkezik, akkor technikusa ezt egy kazán karbantartás közben beállítja, hogy máskor ne legyen rá gondja.

Ha kazánja befejez egy ciklust, de hangos dübörgést vált ki a házban, ez aggodalomra ad okot. Lehet, hogy a tüzelőanyag folyamatosan ég az égéstérben, annak ellenére, hogy az égők le vannak állítva. Az égőkkel, jelzőlámpával vagy lángérzékelőkkel kapcsolatos problémák lehetségesek. A szakértők beavatkozásának egyik oka az, hogy ez a helyzet növeli a szén-monoxid-mérgezés kockázatát. A nyikorgó hangokat a kazán fúvó motorjának problémája okozza. A laza öv gyakori ok, de a probléma összetettebb lehet a ventilátor motorjában, ezt pedig érdemes megvizsgálni. A dübörgések és az ütőhangok, mint a kiegyensúlyozatlan mosógép hangja, gyakran problémás fúvókereket vagy motort jeleznek.