Nagyon fontos, hogy a fűtési rendszereinket megfelelően karbantartsuk, ugyanis ez a feltétele annak, hogy biztonságban tudjuk a saját, illetve a családunk egészségi állapotát is.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy bármilyen meghibásodást észlelünk a fűtéssel, vagy a kazánnal kapcsolatban, akkor rögtön forduljunk szerelőhöz. Ugyanis ezek a problémákat komolyan kell vennünk, hiszen nagyon káros kihatással lehetnek az egészségünkre, vagy akár még halált is okozhatnak, ha nem lépünk közbe időbe. Ma, ha dugulás áll elő, akkor a szerelők nagyon korszerű technológiákkal próbálják meg azt el elhárítani. Ilyen lehet a mikróbuborékok leválasztása, iszapleválasztás, vízkövesedés leválasztása és annak feloldása, illetve más hőszigetelő anyagok leválasztása és feloldása. Az újonnan beszerelt kazánoknál az első pár évben nem szükséges a kazánok tisztítása, ugyanis 3-4 év alatt még nem szaporodnak fel a szennyeződések. Viszont az ötödik év után már célszerű a tisztítás. Azt semmiképpen sem szabad megvárni, hogy akkor végezzük a tisztítást, amikor már azt érezzük, hogy nem fűtenek a radiátorok, vagy nem indulnak el a felületfűtési körök, illetve az is intő jel lehet, amikor már több gázt fogyaszt a kazán a megszokottnál.

Mi a teendő fűtési rendszer dugulása esetén

Mi a teendő fűtési rendszer dugulása esetén

Mikor jelentkeznek a mikróbuborékok?

A mikróbuborékok a legtöbb esetben, akkor jelentkeznek, amikor rosszul lett feltöltve, vagy egy rossz utántöltés lett elvégezve. Illetve még, akkor is jelentkezhet ez a probléma, amikor a fűtési rendszer nem oxigén diffúzió mentes csövekkel lettek felszerelve. Ám mégis a leggyakoribb problémának azt nevezzük, amikor nyitott tágulási tartállyal felszerelt fűtési rendszerről beszélünk. Amikor ezek a mikróbuborékok jelentkeznek, akkor számolnunk kell azzal, hogy a fűtőtestek kapacitása csökkeni fog. Az iszaplerakódás legtöbb esetben a kazánban keletkezhet.