Sajnálatos a tény miszerint minden évben a médiában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy felhívják az emberek figyelmét a szén-monoxid mérgezés veszélyeire, ám ennek ellenére mindig történnek halálos végkimenetelű balesetek.

A legtöbb baleset hátterében a rossz kémény, illetve a nem megfelelő állapotban lévő kazán állhat. A legnagyobb probléma talán az, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, és ezen felül még elmondhatjuk róla, hogy 300-szor erőssebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén. A szén-monoxid, akkor válik veszélyessé, ha tartósan belélegezzük. Amennyiben hosszabb ideig belélegezzük ezt a veszélyes gázt, akkor az oxigénhiányt okozhat. Az oxigénhiány hatására pedig károsodhat az agy működése, illetve tüdő és a szív is egyaránt. Abban az esetben, ha huzamosabb ideig tartózkodunk olyan helyiségben, ahol magas a szén-monoxid mennyiség a levegőben, akkor az nem csak maradandó károsodást, de még akár halált is okozhat. A legjobb, amit tehetünk, hogy mindig felkészülünk a legrosszabb eshetőségekre. Vagyis számolnunk kell azzal, hogy minden olyan helyiségben, ahol kályha, kazán, vagy konvektoros fűtés található előfordulhat a szivárgás.

Mi a szén-monoxid és melyek a mérgezés veszélyei?

Mi a szén-monoxid és melyek a mérgezés veszélyei?

Mikre kell oda figyelnünk?

Szerencsénkre ma már nagyon sok olyan készülék kapható, melynek segítségével elkerülhetjük a súlyos balesetek, ugyanis fülsüketítő sípozással jelzi, ha baj van. Viszont, ha nem rendelkezünk ilyen készülékekkel, akkor a problémát legtöbbször már csak, akkor észlelhetjük, ha rosszul vagyunk. Éppen ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a leggyakoribb tünetekkel. Ilyen lehet a fejfájás, kábultság, fülzúgás, hányinger, illetve szédülés. Sokszor hajlamosak vagyunk, hogy ezeket az általános tüneteket ne vegyük komolyan, viszont, ha együttesen jelentkeznek, akkor legjobb, ha segítséget kérünk.