A hőveszteség az épület hővezetése esetén az épületen keresztül történő teljes átvitel mértéke, belülről kívülre, legyen az akár vezetőképesség, konvekció, sugárzás, akár ezek kombinációja.

Mi is pontosan a hővesztés?

Ezt a hőveszteséget általában kilowattban (kW) adják meg és azt az energiát képviselik, amely ahhoz szükséges, hogy a helyiség adott hőmérsékleten tartson egy szobát a leghidegebb napokban. Fontos megérteni, hogy a hőveszteség hogyan befolyásolhatja a padlófűtési rendszert, mivel a rendszernek megfelelő hőt kell szolgáltatnia ahhoz, hogy az elsődleges fűtési forrásként felhasználható legyen, vagy elegendő hőmennyiséget kell biztosítania ahhoz, hogy növelje a kényelmet, ha más fűtési rendszerekkel együtt használja. Mint fentebb említettük, a hőveszteséget kW-ban vagy BTU-ban mérjük és ez a hőátadási sebesség függvénye. A falak, a padló és a tető hőátadási sebességét U-értékekkel kell mérni. Az U érték a teljes hőátadási együttható és azt jelzi, hogy az épület egyes részei mennyire hordozzák a hőt. Az alacsony U érték egy jól szigetelt épületet jelent, míg a magas érték azt jelzi, hogy az épületnek gyenge hőhatása van.

Az U értékek azért fontosak, mert minden energia vagy szén-dioxid-csökkentési szabvány alapját képezik. Ezek az értékek határozzák meg, hogy az építés a szabályozási szabványokba tartozik-e. Az általános hőveszteséget csökkentheti szigetelés hozzáadásával, vagy annak biztosításával, hogy a meglévő szigetelésben ne legyenek rések. Padlófűtéshez a hőszigetelő táblák nélkülözhetetlenek a talaj hőveszteségének csökkentésében és a gyors felmelegedési idő biztosításában. A padlófűtéses hőszigetelő táblák gyorsan felszerelhetők a padlófűtés részeként és energiát és pénzt takarítva jelentősen lerövidítik a felmelegedési időt. Például egy betonozott padlón a felmelegedési idő 2,5 óráról 20 percre csökkenthető.