Az első lépés, hogy ellenőrizze a kazánt, az az, hogy megnézi, hogy van-e egy kis matrica rajta az energiahatékonysági besorolással. A legtöbb modern kazánnak van ilyen matricája, vagy magán a gépen, vagy valahol a csomagban, amelyet kapott. A minősítés ezen egyértelműen megjelenik. Ha a kazánja régebbi, vagy nem látja ezt a matricát, akkor van néhány más módszer a kazán hatékonyságának meghatározására.

Mit tegyünk, ha nincs meg a matrica?

A kulcs a modellszám megtalálása lehet. Ellenőrizze a kazán alatt, ahonnan a csövek kijönnek, és az elülső fedél alatt, ahol a tárcsák vannak. Általában van egy kis matrica a pontos modellel. Ez márkanevet mutat, mint például aVaillant, Worcester Bosch, Ideal, Baxi vagy bármilyen más. A márkanév mellett lesz egy modell, általában ez egy szám lesz, amely a kazán méretére utal és esetleg más minősítőkre is, például a Worcester Bosch Greenstar 24i-re. A vízvezeték-szerelője valószínűleg megadhatja a modellszámot azáltal, hogy lehúzza a kazán burkolatát és megnézi a belsejét, ám ezt nem javasoljuk. Ehelyett azt javasolnánk, hogy próbálja meg ellenőrizni, hogy van-e valamilyen jele a kazán típusának. Miután megvan a kazán modellje, a legjobb hely a minősítés ellenőrzéséhez az, ha megnézi a pcdb adatbázisát.

Ellenőrizze, hogy a kazánnak van-e kondenzcsöve alul. Ez általában egy fehér műanyag cső a rézcsövek mellett, ahonnan a víz kijön. A csőnek egy lefolyóba kell vezetnie, vagy akár a külső falon keresztül egy lefolyócsőbe. Ha megvan ez a cső, akkor van egy viszonylag hatékonyságú (azaz 85% feletti) kondenzációs kazánja van. Megnézheti az égéstermékeket is. Ha régi, nyitott égésterméke van, akkor nagy esély van arra, hogy a kazán idősebb és kevésbé hatékony. Csak azért, mert egy régi kazánja van, még nem jelenti azt, hogy le kell cserélnie. Azt javasoljuk, hogy cseréje előtt várja meg, amíg a kazán összeomlik vagy megbízhatatlanná válik.