A magyar otthonokban még mindig a gázzal való fűtés számít favoritnak, azonban ennek ellenére a kandalló újra nagy divatnak számít, így egyre többen teszik le a voksukat mellette. Továbbá a rusztikus hangulatot árasztó cserépkályha is egyre népszerűbbnek számít.

Annak ellenére, hogy a legtöbb lakásban rendelkeznek egy fajta fűtéssel, a másodlagos fűtések is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, különösen a kandallók és a cserépkályhák. Tény, hogy ezekkel nem lehet az egész lakást felfűteni, azonban abból a szempontból mindenképp hasznosak, hogy ha pontosan az a cél, hogy csak egy-két helyiség legyen felfűtve, akkor a másodlagos fűtés ilyen fajta alternatívája tökéletes választás. Egykor a kandalló és a cserépkályha elsődleges fűtésként funkcionáltak. Egy felmérés szerint hazánkban a háztartások öt százalékában a kandalló, hat százalékban pedig a cserépkályha számít a fő fűtési rendszernek. Ugyanakkor, ha fával való fűtésről van szó, akkor elengedhetetlen a füstelvezetés megléte, amit sokan kémény által oldanak meg, ami a legjobb megoldás.

Ha otthonában kémény van, azonban nem használja, akkor sem érdemes lebontatni, ugyanis a ház értékét növelheti. Ha eladja a házat és az új tulajdonosok kandallót vagy kályhát szeretnének beépíteni, akkor a kéménnyel már nem kell bajlódniuk. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a kémény milyen anyagból készült, ugyanis a fafűtéses berendezések esetében kiemelten fontos az, hogy komoly terhelést is bírjanak. Ez azért lényeges, mert minden egyes begyújtással hősokk keletkezik a kéményben. Falazott kémény esetén ez azt jelenti, hogy a téglákat összefogó habarcs akár meg is repedezhet, ez pedig a füstelvezetés hatásfokát csökkentheti. Egy szóval nagyon hasznos a kémény, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagokból készül. Furcsán hangozhat, de a kéményt is lehet szigetelni, ami így sokkal ellenállóbb lesz.