Mára már lemondhatjuk azt, hogy lassan de biztosan nyernek teret a környezettudatos megoldások, melyek egyre inkább jellemzőek a fűtési rendszerekre is.

Milyen megoldások bizonyulnak a legjobbnak?

Amennyiben egy családi ház építésén gondolkodunk, illetve egy régebbi felújításán, akkor az egyik legelső feladatnak az bizonyul, hogy milyen fűtési megoldásokat szeretnénk alkalmazni. Egy pár évvel ezelőtt még nem igen akartunk elfogadni a fa, szén, gáz, olaj vagy elektromos megoldásokon kívüli más fűtési megoldásokat. Viszont a napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiaforrások. Egy fűtési rendszer kialakításánál nagyon el kell gondolkodunk azon, hogy számunkra melyik a legideálisabb megoldás. Ugyanis, ha egy szilárd tüzelésű megoldást részesítünk előnyben, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a tűzrevalónak helyet kell biztosítanunk, kéményt kell kiépíteni, illetve még elég sok piszokkal is jár együtt ez a fajta tüzelés. Manapság egyre több olyan alkalommal találkozhatunk, amikor a gázüzemű fűtéseket létesítik előnyben. Melynek a magyarázatta nagyon egyszerű, vagyis a vezetékes gáz esetén nem tárhely, viszont pont ebből adódhat az a probléma, miszerint a közmű üzemzavara szünetelteti a megfelelő ellátást.

Környezettudatos fűtési rendszer

Környezettudatos fűtési rendszer

Amennyiben a tartályos megoldást választjuk, akkor ez az esély jóval kisebb, ugyanis a tároló kapacitás szinte korlátlan biztonságot nyújt.

Egyszóval nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legtisztább, leginkább automatizálható, az egyik legbiztonságosabb megoldásnak is nevezhető a gázrendszer kialakítása. A környezettudatos megoldásoknak nevezhetőek a napenergia, biomassza, geotermikus energia és a biogáz. Ezeknek a megoldásoknak a kialakítása egyenlőre nagyon költségesek, viszont hosszútávon kifizetődnek.