A tavasz és a jó idő lassan, de biztosan megérkezik, amely azt jelenti, hogy lassan a fűtési szezon végéhez érkezünk. Amit valljuk be nem is bánnunk annyira.

Akik távfűtést alkalmazzák azoknál a fűtés kezdete szeptember 15-tól, május 15-ig tart. Persze ezeket az időpontokat nem feltétlen szükséges tartani, vagy akár később is bekapcsoltathatjuk, vagy akár előbb is kikapcsoltathatjuk, ha már úgy érezzük, hogy nincs szükségünk rá. Ám általában a közös képviselő vagy a lakásszövetség elnöke nyilatkozhat arról, hogy a távfűtés megkezdése napi hőmérséklethez kösse, vagyis ha a hőmérséklet 12-14 C fok alá esik, akkor akár előbb is beindíthatják a fűtést. A távfűtésről érdemes még tudnunk, hogy ha a kinti hőmérséklet 16 C fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor automatikusan kikapcsolják a fűtést. Viszont attól eltekintve, hogy milyen tüzelési formával rendelkezik, a jó idő beköszöntével és a fűtés kikapcsolását követően az első teendőink közé kell, hogy tartozzon az, hogy szakember által felülvizsgáltatjuk a teljes rendszert.

Itt a tavasz! Mi a teendő ilyenkor a fűtési rendszerekkel?

Itt a tavasz! Mi a teendő ilyenkor a fűtési rendszerekkel?

Milyen eljárásokat kell még elvégeznünk a tavasz beköszöntével?

Erre érdemes nagy oda figyelést fordítani és nem fél vállról venni, hiszen egy szén-monoxid mérgezés nagyon súlyos következményekkel járhat együtt, nem beszélve arról, hogy akár halálos végkimenetele is lehet. A szakemberek ezen felül még a karbantartásra is felhívják a figyelmünket, melyet szintén a fűtési szezon befejeztével ajánlott elvégezni. Amennyiben 5 évnél fiatalabb kazánnal és fűtési rendszerrel rendelkezünk, akkor még nem olyan lényeges. Viszont ellenkező esetben, ha már 5 évnél idősebb rendszerrel rendelkezünk, akkor mindenképp célszerű. Ugyanis a kazánban és a csövekben is keletkezhetnek különféle lerakódások, melyek akár 15-20 %-kal is csökkenthetik a teljesítményt. Tehát mindenképp jobb, ha elővigyázatosak vagyunk!