Manapság az ingatlan adás-vétel kiegészült egy nagyon fontos dologgal, a lakás zöldkártyájával, vagyis az energetikai tanúsítvánnyal. Az energetikai tanúsítvány sokat segíthet, hogy tisztában legyünk vele otthonunk mennyire hatékony energetikai szempontból, ráadásul a vevőknek is sokat segít.

Az energetikai tanúsítvány bevezetéséről az Európai Unió rendelkezett, így a tagországoknak be kellett vezetni. Nagyon hasznos, ugyanis az energetikai tanúsítvány bevezetésével a cél, hogy az épületek energiafogyasztása csökkenjen. Ugyanakkor a lakás tulajdonosa számára is hasznos, ha rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal, ugyanis ezáltal még inkább képbe kerülhet saját otthona kapcsán. Az energetikai tanúsítvány három szempont figyelembe vételével készül, amik a fűtés, nyílászárók és szigetelés. Az energetikai tanúsítvány elkészítése nem csak azért fontos, hogy tisztában legyen otthona energiafogyasztásával és annak energetikai besorolásával, de ha el akarja adni házát, akkor ahhoz elengedhetetlen az energetikai tanúsítvány megléte. Ugyanis csak így jöhet létre az adás-vétel.

Az energetikai tanúsítványt elkészítésének első lépése a helyszíni szemle, majd irodai keretek közt készíti el számítógépen. Az energetikai tanúsítvány legalacsonyabb kategóriája a JJ, míg a legjobb az AA++ jelzés. Az energiahatékonysági mutatók jelentősen befolyásolják az ingatlan értékét, így az energetikai tanúsítvány elég pontos képet mutat. Így nem csoda, hogy az érdeklődők sok esetben még az ajánlattétel előtt szeretnék megtekinteni. Az eladó eleget tehet a kérésnek, azonban csak az adásvételi szerződésnél köteles, ha korábban nem szeretné megtenni. Érdemes a fűtésre, szigetelésre és fűtés rendszerre költeni, mivel ez nagy mértékben növelheti az ingatlan értékét és jobb áron tud tovább adni rajta.