Ha kazánja furcsa hangokat kezdett el kiadni, ne essen pánikba! Itt található útmutatónk annak kiderítéséhez, hogy mi okozza a problémát és mit kell tennie ez ellen.

A zajos melegítő berendezés a probléma előjele!

Természetesen minden kazán bizonyos mennyiségű zajt ad ki a normál napi működés során, de amikor további furcsa hangokat kezd hallatni, több mint valószínű hiba merül fel, amelyet meg kell vizsgálni. Ezen problémák egy részét csak egy regisztrált mérnök tudja megoldani, míg másokat maga is megjavíthat. Útmutatónk elmagyarázza, hogy melyik zaj micsoda. A diagnózis nyomai abban rejlenek, hogy a kazán milyen jellegű idegen hangokat ad ki. Alul hallgassa meg a zaját, ez segít azonosítani az okot. Sípolás: Emiatt a sípoló hang miatt nevezzük a kazánt néha „vízforralónak” mert pontosan olyan hangot ad ki, mint amikor a víz eléri forráspontját. Ez a hang azt jelenti, hogy vízkő vagy iszap halmozódik fel a hőcserélőn. Ezt egy mérnöknek kell megnéznie és végre kell hajtania a javítást. A vízforraló sípoló hang valójában a zajos kazán leggyakoribb oka.

Ütődés, dobbanás: ezeket a hangokat megint csak az iszap felhalmozódása okozhatja a rendszerben, ez pedig karbantartást igényel. Ilyenkor csapkodó hangot okozhat egy olyan alkatrész, amely meglazult, ezt pedig egy mérnöknek kell meghúzni. Zümmögés: a zümmögést a kazán normál működése okozhatja, azonban, ha a zümmögés egy idő után hangosabb lett, akkor valószínűleg hibája van a rendszer fűtőelemének, és ehhez mérnököt kell hívnia. Vibrálás: Ennek néhány oka lehet, de egyik sem súlyos. Ha nyitott rekeszeket talál a rendszerben, amelyeket le kell zárni, akkor ezt egy csavarhúzó segítségével maga is megteheti. Ha azonban az egész kazán remeg, akkor a rögzítéséhez mérnököt kell hívnia. A rezgés másik lehetséges oka lehet a keringtető szivattyú problémája. Csöpögő hang: Ez azt jelenti, hogy szivárgás van a rendszerben, amelyet gyakran a túl magas nyomás vagy a régi kazán alkatrészek kopása okoz. E problémák egyikének megoldásához mérnököt kell hívnia.