A termosztatikus radiátorszelepek valószínűleg közismerten TRV-ként ismertek, és fő funkciójuk a tér levegő hőmérsékletének szabályozása, oly módon, hogy automatikusan beállítják az ahhoz csatlakoztatott melegvizes vízmennyiséget. A TRV lehetővé teszi, hogy kicsit többet tudjon ellenőrizni a hőmérsékleten az otthona minden szobájában, így a kellemesen meleg és hívogató helyet hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teheti.

Ha egy termosztatikus radiátor szelepet helyesen állít be, akkor különböző fűtési zónákat hozhat létre otthonában, annak ellenére, hogy csak egy központi kazánja van, amely a fő hőforrást biztosítja. Röviden, a TRV-k egyszerű és megfizethető módon szabályozzák a radiátor hőteljesítményét és a helyiség hőmérsékletét. A termosztatikus radiátorszelep önszabályozó, és automatikusan működik a forró víz átáramlása során, amely a radiátorba kerül. Ez egy nagyon egyszerű mechanizmus, és hogy megértse tudnia kell, hogy ez két fő részből áll – a szelepfejből és a szeleptestből – a feje (ahogy elvárható) a test tetején található. Amikor a szoba hőmérséklete megváltozik, a TRV fejében lévő kapszula vagy kitágul vagy összehúzódik – automatikusan áthelyezi a szelepházában lévő csapot, amely a szelepet nyitja vagy zárja.

Termosztatikus radiátorszelep

Termosztatikus radiátorszelep

Ha a szobahőmérséklete kicsit túl alacsony, akkor kihúzza a csapot; ami lehetővé teszi, hogy a forró víz bejusson a radiátorba és növelje a hőmérsékletet. Ezzel ellentétben – ha a szoba kezd túlságosan meleggé válni- az ugyanazon kapszula tágulása a csapot a szelep lezárásához és a forró víz mennyiségének csökkentéséhez vezetheti. A termosztatikus radiátorszelepben lévő kapszulák olyan fém rugót használnak, amelyet viasszal vagy folyadékkal töltöttek fel – a folyadéktípust a legjobbnak és a legalkalmasabbnak tartják a hőmérséklet beállításakor. A folyékony TRV-k egyik fő előnye, hogy sokkal jobban reagálnak a hőmérséklet ingadozásaira, mint a viasz testvéreik. A viasz meglehetősen lassú lehet, míg a folyékony TRV-k jóval gyorsabban változtatják meg a víz áramlását a radiátorban – ez mindkét változat árát tükrözi.

A TRV szépsége viszont az, hogy különböző hőmérsékletet állíthat be otthonának minden szobájába, ami azt jelenti, hogy nem kell a túlságosan forró vagy túl hideg esetén a szobatermosztát féktelen feladatait elvégezni. Például, ha az Ön jelenlegi rendszere egy olyan központi kazánt tartalmaz, amely hőt és melegvizet biztosít, és van egy fali termosztátja, akkor valószínűleg olyan helyiségeket fűthet, amik nincsenek használatban. A termosztatikus radiátorszelepekkel megtakarított energiamennyiség becslése 40% -ot tesz ki.