Napjainkban az emberek egyre inkább arra törekszenek, hogy olyan megoldásokat válasszanak, melyek megújuló forrásokat alkalmaznak. Hiszen egyre inkább megtapasztalhatjuk, hogy milyen környezeti károkat végez az ember saját maga körül.

Hogyan döntsünk?

Azok számára, akik nem rendelkeznek a szükséges szaktudással igen nehéz döntésnek bizonyul, hogy kazán vagy hőszivattyú mellé helyezzék a voksukat. Ma már nyugodtan vélekedhetünk úgy, hogy a megújuló energiaforrások egyre inkább megjelennek olyan esetekben is, amikor nem hagyományos melegedési formákról beszélhetünk. Ezek lehetnek a hőszivattyúk, napelemek vagy éppen a biomassza alkalmazása. Ezeknek az opcióknak a népszerűsége főként annak köszönhető, hogy mind igen költséghatékony megoldásnak bizonyul. Viszont, ma már egyes vélemények szerint ezek a megoldások között is vannak kimagaslóak. Viszont vannak, olyan megújuló energiák, melyek még ezek közül is kiemelkedhetnek. Annak érdekében, hogy eldönthessük, hogy melyik tüzelési forma bizonyul jobb választásnak, el kell végeznünk egy összehasonlítási tesztet.

A kazánok azért bizonyulnak jó választásnak mivel azok lezárt rendszerek, és általbán vízalapú megoldásokkal működtethetőek. Továbbá ezeknél a kazánoknál meghatározhatunk egy adott hőmérsékletet, melyet mindig szinten tud tartani. Viszont, arra nagyon oda kell figyelni, hogy a kiválasztott kazán milyen paraméterekkel rendelkezik. Hiszen azzal nem árt tisztába lenni, hogy nagyobb terület esetén nagyobb kapacitású rendszerrel lesz szükségünk. Amennyiben a hőszivattyúkat vesszük alapul, akkor el kell mondanunk, hogy sokkal bonyolultabb rendszerek, mint a kazánok. Ám, ha a működési céljukat vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy többé-kevésbé megegyező a kettő rendszert illetően. A szivattyúk többségénél folyékony hűtők folyadékot alkalmaznak, melyek egy föld alatti rendszerben vannak kiépítve.