A legtöbb magyar otthont tekintve hőszigetelés kapcsán nem túl rózsás a helyzet. Ha új lakást vásárol, akkor az ember, akkor általában már csak egy-két tisztasági festésre marad anyagi keret, ha viszont felújít az ember, akkor sokszor csak az esztétika számít.

Érdemes kikérni szakértő segítségét és akár hőtérképet készíteni otthonunkról, mivel így pontosabb képet kaphat arról, hogy hol vannak a kritikus pontok szigetelés szempontjából. Ha a lakás megfelelő szigeteléssel rendelkezik, akkor azzal akár spórolhat is. Sok lakástulajdonos halogatja a szigetelésre való pénzkiadást, holott nem kellene, mivel sok esetben az gyakorlatilag az utcát fűtik. A meleg levegő mindig megtalálja az utat kifelé. Ha szeretné, hogy otthona energiatakarékos legyen, akkor érdemes kikérni egy szakértő segítségét, mivel komplex megoldásra lesz szükség. A szakértő azt is pontosan meg tudja mondani, hogy pontosan hol szökik el a hő és milyen mértékben. A többség úgy véli, hogy a tetőn és a falakon keresztül távozik a meleg levegő, azonban gyakran a padlón, tömítetlen réseken, nyílászárókon, valamint az égéstermék elvezetése során történik hővesztés.

A homlokzat hőszigetelésére fekteti a többség a legnagyobb hangsúlyt, mivel ezeken a részeken jól érezhető a probléma. A homlokzati falaknál azonban nem csak a hőszigetelőanyag vastagságára kell ügyelni, hanem a falazóanyag és a nyílászárók kiválasztására is. Hőtechnikai szempontból minden épület esetében gyenge pontot jelentenek a nyílászárók, azonban, ha jó minőségű nyílászárókat választ, akkor nagy mértékben lehet csökkenteni a hőveszteséget ezen a téren. A nyílászárókat szakembernek kell behelyeznie, mert, ha nem megfelelően történik a folyamat, akkor az komoly problémákkal járhat. Egy szóval a szigetelésen nem érdemes spórolni, valamint az is lényeges, hogy szakértő segítségét kérje!