A magyar nyáron napjainkban már szükséges lehet egy kellemes hőmérséklet megteremtéséhez egy légkondicionáló egység. Semmi sem olyan jó érzés, mint elbújni a nyári délutáni kánikulából egy kellemes, hűvös és csendes lakásba.

Ezért érdemes meggyőződni arról, hogy a légkondicionáló eszközöd tökéletesen szolgálja otthonodat. Ahogy szinte minden otthon más és más, úgy minden otthonnál az eszközök kicsit máshogyan működnek. Amikor kiválasztunk egy AC rendszert, át kell gondolnod az összeget, amit rászánsz, a lehűtendő területet, és figyelembe kell venned a vágyott értéket és mértéket, hogy mekkora hatékonyság a kívánt elvárás. Több opció van, mint azt elsőre realizálnád, így végig vesszük az előnyeit és hátrányait a szélesebb körben elterjedt típusoknak. Miután megismerted, megértetted az opciókat, meg tudod pontosabban határozni, hogy mely lehetőségek megfelelőek a számodra.

Central Air – Központi légkondicionáló egység

A central air a legösszetettebb, legbonyolultabb egység, mert általában be kell vezetni a légcsatornát a falon keresztül. Amikor új házat, helyiséget építesz, akkor ez a munka kivitelezésre könnyű, azonban ha már meglévő házhoz szeretnénk ezt a típust, a csövek beépítése bonyolult lehet.

Előnye ennek a típusnak, hogy a hűtési teljesítménye kiváló, nagyon effektíven működik a szerkezet, energiahatékony és szerény, mivel rejtett csövekből jön a hűvös levegő. Azonban ez az egyik legdrágább választás, amit bizony előre ki kell fizetni.

Jó választás lehet, ha:

 • új házat építünk
 • újjáépítjük, renováljuk a jelenlegit
 • van meglévő, kiépített hőcsatornánk
 • fontos számunkra egyfajta láthatatlan hűtőrendszer
 • hajlandóak vagyunk többet fizetni az egyik legjobb hűtési megoldásért

Csőnélküli osztott rendszerű légkondicionálók (Ductless mini-split)

Az osztott rendszerek drágák, de nem annyira, mint a központi légkondik. Hatékonyabbak, mint a hordozható vagy ablakos egységek, de nem igazán rejtettek. Tulajdonképpen ez a rendszer megoldás lehet azoknak, akik nem bánják, hogy fizikailag fel van szerelve az egység a falra. Eléggé komoly hűtési teljesítménnyel rendelkezik ez a típusú egység. Továbbá nem csak hűtésre, de fűtésre is használható ez a légkondicionáló. Hatékonyságát tovább növeli, hogy nem kell csővezetéken keresztül juttatnia a levegőt, hogy azt a helyiségbe juttassa.

Jó választás lehet, ha:

 • az energiahatékonyság elsődleges szempont a számodra
 • ha nem szeretnél a csőmunkával foglalkozni
 • hűteni és fűteni is szeretnél egy és ugyanazon egységgel

Ablakos egységek (window units)

Az ablakos egységek a megoldások azok az emberek számára, akik apartmanokban élnek és nincs kiépítve a központi légkondicionáló egység. Ez a típus az ablakban, ablak párkányában ül és hűvős levegőt pumpál befelé, miközben a meleget kifelé cirkulálja. Nem olyan drága, mint a többi megoldás, azonban nem is annyira hatékony!

Jó választás lehet, ha:

 • ha csak egy helyiséget szeretnél lehűteni
 • az olcsóság fontos szempont számodra
 • azonnali hűtési megoldást keresel

Hordozható légkondicionáló egységek (Portable air conditioners)

A hordozható egységek a legrugalmasabb egységek a hűtési megoldások közül. Ez azon emberek számára ajánlott, akik egyénileg preferálják, hogy melyik helyiség legyen hűtve, hordozható mivoltuknak köszönhetően. Nem annyira hatékonyak, mint az osztott rendszerű légkondicionálók, viszont ezek is megcsinálják a munkát. Általában ezen eszközök letisztult formavilággal rendelkeznek és modern design-al rendelkeznek.

Jó választás lehet, ha:

 • egy adott házban, lakásban bérlő vagy, esetleg nem akarsz építésügyileg modifikációkat eszközölni
 • az ablakot nem teszi lehetővé az ablakos egység beépítését
 • fontos számodra a design az otthonodban, akkor egy jól elhelyezett egység design elemként is funkcionálhat.

Van némi további kiegészítő dolog is, amiket figyelembe kell venni egy új légkondicionáló egység vásárlásakor. Tartsd a méretet fejben. Ha a lehető legjobb, legmodernebb egységet is veszed, ha a hűtendő tér túl nagy, sohasem fogod tudni elérni vele a kívánt hatást. Általában a gyártók oldalán táblázatokban elérhető, hogy mekkora hűtési teljesítménnyel rendelkezik az adott eszköz és az mekkora területre ajánlott elhelyezni.

Továbbá javasolt, hogy ellenőrizd le, hogy az egység milyen ventilátorokkal rendelkezik, ha rossz alvó vagy, lehetséges, hogy olyan eszközre van szükséged, ami tökéletesen halk működés közben.

Ha fontos szempont, hogy energiahatékonyan működjön, akkor érdemes olyan egységet venni, amiben van termosztát személyre szabható ki és bekapcsoló ciklussal, ami az energiafelhasználást optimalizálja.