A csövek a háztartásokban nonstop működnek, minden nap, évi 365 napban. Akárcsak megmosod a fogad, leöblíted a toalettet, elmosogatsz, üzemelteted a mosógépet, vagy szimplán zuhanyozol a lakásban lévő csövek működnek, és az biztos, hogy ekkora mennyiségű vizet elszállítani rengeteg munka a rendszernek!

Ez a mennyiségű munka a csövek elhasználódásához vezet hosszú idő alatt, ami szivárgásokat, néha komolyabb töréseket folyásokat eredményez. Az elhasználódást nem akadályozhatod meg, viszont az öregedési folyamatot jelentősen lelassíthatod, így sokkal hosszabb lesz az élettartama, mint egyébként lenne.

Itt van 4 ötlet, hogyan tudod ezt kivitelezni:

– Bizonyosodj meg róla, hogy a víznyomás megfelelő szinten van

A magas víznyomás sokkal hamarabb elöregíti a csöveket és a toldásokat, ellenőrizd, hogy a nyomás 85 PSI alatt maradjon. Ha nem vagy biztos benne, hogy a megengedett értékeken belül maradsz, akkor érdemes nyomásszabályzót beszerelni.

– Ne használj kémiai anyagokkal készült lefolyótisztítókat.

A kémiai anyagok nem tudnak különbséget tenni a csövekben lévő szennyeződés és a csövek fala között. Miután eltávolította a szennyeződéseket, utána a csövek falát kezdi ki a vegyszer, , rendszeres használatuk könnyen vezethetnek a csövek tartós és maradandó károsodásához.

– Ne hagyd az apróbb folyásokat javítatlanul

Talán nem tűnik nagy dolognak az apróbb csöpögések, viszont idővel könnyen eláraszthatja az egész helyiséget a víz a toldatnak a törése esetén, mivel rendkívüli tempóval kezdi el az élettartamát csökkenteni az adott szakaszon.

– Ne engedj le a lefolyóba olyan anyagokat, amiket nem szükséges leengedni.

A toalett az toalett, s nem szemetes. Ide vonatkoznak a vizes törlőkendők is, nem javasolt leengedni őket, akkor sem, ha a papírtörlő csomagolására rá van írva. Amikor leengedsz a wc-n különböző csomagolásokat, szemetet, idővel lerakódnak a csövekben különböző helyeken, könyököknél, toldási pontoknál, majd elkezd felgyülemleni a hordalék. Ez a hordalék duguláshoz vezet, ami terheli a rendszert, elkezd nagy nyomás kialakulni, ami előidézhet töréseket, szivárgásokat. Hosszú sztori röviden: ne engedj le a toaletten nem odavaló dolgokat, mert károsítja a rendszert, és csökkenti az élettartamát.

– Ne hagyd figyelmen kívül ha lassan folyó vízzel – kis nyomással találkozol

Az összes tipp feljebb listázva egy célt szolgál: megelőzni, hogy nagy nyomás alakulhasson ki a csövekben. A kis nyomással folyó víz annak a jele, hogy valahol dugulás van valahol a csőrendszerben. A dugulás mindig ahhoz vezet, hogy valahol nyomás alakul ki a rendszerben, és minél nagyobb a nyomás, annál keményebben kell dolgoznia a víz szállításához, így hamarabb használódik el a cső.

Ha bármikor dugulást tapasztalsz, próbáld meg elhárítani a megfelelő módon és eszközökkel, ha ez nem lehetséges, akkor kérd szakember segítségét. A lényeg, hogy bármit is csinálsz, ne hagyd úgy a kisnyomású csapot. A probléma magától nem fog megszűnni és nagyon valószínűleg komolyabb problémákhoz fog vezetni.