Családunk biztonsága és jóléte mindig kiemelt fontosságú, ezért nagyon fontos tisztában lenni minden olyan fenyegetéssel, amely az otthonában kockázatot jelenthet.

Szén-monoxid a csendes gyilkos

A szén-monoxid (CO) egy csendes, láthatatlan és szagtalan gáz, amely szédülést, betegséget és fáradtságot okozhat, ha belélegezzük, sőt halált is, ha veszélyesen magas szintnek leszünk kitéve. A szén-monoxid-mérgezés kockázatát csak ésszerű lépések és óvintézkedések útján tudjuk kezelni, például megtanulni annak jeleit és tüneteit, megérteni, mi okozza a CO-szivárgást, és megbizonyosodni arról, hogy a létfontosságú háztartási készülékeket, például a kazánokat megfelelően telepítik és rendszeresen karbantartják. A szén-monoxid mérgező gáz, amelynek nincs íze vagy szaga, és akkor keletkezik, amikor az olyan üzemanyagok, mint a gáz, az olaj, a szén és a fa, nem égnek el teljesen.

Ez a veszélyes gáz szivároghat az üzemanyagot égető mindennapi tárgyakból és készülékekből, ha azokat nem megfelelően telepítették, nem szellőztették vagy nem gondozták megfelelően – az otthoni kandallóktól, sütőktől vagy kazánoktól kezdve egészen a kempingben felállított fűtőberendezésekig, kályhákig vagy grillekig. A szén-monoxid-expozíció leggyakoribb kockázata a mindennapi háztartási készülékek, amelyeket nem megfelelően telepítettek, nem tartottak megfelelően karban vagy rosszul szellőztettek – ide tartoznak a fűtőberendezések, a kemencék és a központi fűtési kazánok is. Fontos szem előtt tartani ezeket a lehetőségeket, ha aggasztja, hogy Ön vagy családtagjai a szén-monoxid-mérgezés jeleit mutatják. A szén-monoxid-riasztó figyelmezteti Önt, ha magas CO-szintet észlel otthonában, és elengedhetetlen mindenkinek, aki tüzelőanyaggal égő fűtéssel, kályhával vagy kazánnal rendelkezik. A riasztóknak ugyanabban a helyiségben kell lenniük, mint a készülék (de legalább egy méterre kell lenniük tőle), és a plafontól kb. 15 cm-re kell elhelyezni.