A nappalit megtölti a füst, ha elkezdi begyújtani a kandallót? A kandallónak ilyenkor súlyos problémája lehet, amely veszélybe sodorhatja Ön és családja egészségét.

Kandalló problémák

A füst szén-monoxidot (CO) tartalmaz, amely szagtalan és ízetlen gáz, amely évente körülbelül 500 halálesetet okoz hazánkban és környékünkön. Hacsak a kandallója nem füstöl otthonán kívül a füstgázon és a kéményen keresztül, ez veszélyesen magas CO-szintet eredményezhet. Egy kis munkával azonban kijavíthatja és megelőzheti a kandalló utólagos problémáit. Alulméretezett füstgátló béléscsatornákat hozhat létre a füst és a forró levegő szellőzésének korlátozásával. A füstcsövek általában kerámiából vagy fémből állnak, és a füstgáz belső falain héjat hoznak létre. Ha az égéstermék-elvezetés túl kicsi, akkor elkapja a forró levegőt. A hő hatására a levegő kitágul, és ha egy amúgy is keskeny füstcsatornába ragadt, akkor kisebb ellenállással más utat kereshet, például otthonának belsejében.

Az alulméretezett füstgáz bélés cseréje nem olcsó és nem egyszerű, de megéri a befektetést, ha a kandallóval problémákat tapasztal. Milyen magas a kéménye? Sok háztulajdonos tudta nélkül a kémény magassága szerepet játszik a kandalló problémájában. Ha a kéménye csak néhány hüvelyk magas – ha otthona tetőjének felszínétől a kémény legtetejéig mérjük – akkor ez a füst visszatérését okozza. A szél könnyebben juthat be a rövid kéményekbe, mint a magas kéményekbe. Ha kint szeles az idő, akkor a tetőn át fúj a szél, miközben belép a kéménybe és ilyenkor is visszakerülhet a füst a lakásba. Ezért ellenőrizze a kéményét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelő a magassága. A legtöbb kéménynek legalább 3 vagy 4 méter magasnak kell lennie, hogy megakadályozza ezt a jelenséget. Ha a kéménye ennél a magasságnál rövidebb, akkor a kandalló használata során bármikor megtapasztalhatja azt, hogy visszatér a füst otthonába.