2018 májusában az Egyesült Királyság átlagos gáz- és villanyszámlája hatalmas volt, több mint kétszerese az egy évtizeddel korábbi összegnek. Annak ellenére, hogy az elmúlt években volt egy kis emelkedés, az átlagos otthon még mindig több mint 450.000 forintot fizet évente.

Számla csökkentés hatékonyan!

Szerencsére nem kell így lennie. Némi tudással és idővel több ezer forintot spórolhat meg. Ebben az útmutatóban az energiaszámla csökkentésének különböző lehetőségeit fogjuk megvizsgálni. Kezdjük a legegyértelműbb dolgokkal. Az elmúlt években egyre nagyobb a különbség a szokásos változó tarifák között, amelyeket az emberek többsége fizet, és a rendelkezésre álló legolcsóbb fix árak között. 2018-ra ez a különbség közel 115.000 forintra nőtt. Hagyományosan a csoportos beszedési megbízás mindig a legolcsóbb módszer volt, de az utóbbi időben a legjobb megtakarításokat úgy lehet elérni, ha mindent online kezelünk. A jelenlegi szabályok a beszállítókat a beszedési megbízás és az online fizetés készpénzbónuszaira korlátozzák.

Tehát ideális esetben az egyiket szeretné használni. Hazánkban az energiatakarékosság a fűtéssel kezdődik. Magyarországon az otthonok által felhasznált energia kétharmada a helyiségek fűtésére szolgál, és ez a számláink felét teszi ki. Ha beletartozik a víz is, akkor a fűtés az átlagos költségeket kétharmadára emeli. Az emberek főként az tőzelőanyagköltségekben gondolkodnak a fűtési számlájuk esetében, de valójában a hőveszteségért fizetünk. Minél alacsonyabb a hőveszteség, annál alacsonyabb az energiafelhasználás. A csúcsminőségű szigetelés ideális módszer a fűtési számlák csökkentésére, de ha Ön bérlő vagy nem tud többet fizetni a szigetelésért, akkor a legjobb megoldás az, ha jobban ellenőrzi a fűtést. Alapvetően minél hidegebb az átlagos hőmérséklet a házban, annál alacsonyabb a fűtési igény. Ezeket az ismereteket felhasználhatjuk stratégikus fűtésre.