Sok házban már megjelentek a gázkandallók a hagyományos fa kandallók helyett. A gázkandallók egyre népszerűbbek a levegő minőségével kapcsolatos aggodalmak miatt, ráadásul néha esztétikusabbak is mint a hagyományos fa kandallók.

Gázkandallók működése és előnyei

A gázkandallónak van egy fém betétje, amelybe hasábfa utánzatokat lehet tenni. Ezen hasábfák alatt egy jelzőlámpa van, amely egy gázvezetékhez van csatlakoztatva. Sok esetben a jelzőfény folyamatosan világít, hasonlóan a gáztűzhelyen lévő jelzőfényhez. Általában a kandalló oldalán található egy kulcs, amely a lángot irányítja. Csavarja el a kulcsot, és a láng nagyobb lesz, növelve a kandallóból sugárzó hőt. Amikor befejezte a kandalló melletti olvasást, a felmelegedést vagy a kandalló élvezetének más módjait, használja a gombot a láng lekapcsolásához, amíg csak a jelzőfény ég. A korszerű gázkandallóval rendelkező kislakások elsődleges hőforrásként használhatják őket, bár a biztonság érdekében ajánlott termosztát beszerelése.

A gázkandallókat biztonságos és energiahatékony alternatívának tekintik a hagyományos fa kandallókkal szemben, különösen mivel ezek kisebb hatással vannak a levegő minőségére. Ezen felül a csúcskategóriás gázkandallók komfortvezérlő rendszerekkel rendelkeznek. Van olyan funkció is ami figyelemmel kíséri a szobahőmérsékletet, és lekapcsolja magától az égőt, amikor a szoba megközelíti a kívánt hőmérsékletet. A gázkandallók termosztatikusan vezérelhetők, míg a faégető egységek csak légszabályozóval rendelkeznek. Ez rámutat arra, hogy egy gázkandalló lehetővé teszi a beáramló levegő mennyiségének szabályozását, amely következésképpen szabályozza az égési folyamatot és a hőteljesítményt. Bár a fa megújuló erőforrás, míg a gáz nem, de a gázkészülék mégis kevés égési mellékterméket biztosít, amely beléphetne a légkörbe. Ez arra enged következtetni, hogy a gázkészülék a környezetbarátabb választás, mivel a faégető készülékek gyakrabban szennyezik a környezetet.