Lehet, hogy még csak ősz van, de a globális felmelegedésnek köszönhetően sok esetben úgy érezhetjük magunkat mint télen. A kora reggelek már eléggé hűvösek, és lassan a nappalok is egyre hidegebbek, mint általában ebben az évszakban. És mivel kissé hűvösebb lett, nagy esély van arra, hogy bekapcsolta a központi fűtést is, és valószínűleg elkezdte észrevenni a kis páralecsapódást az ablakain.

Vigyázni kell a párával

A kondenzvíz meglehetősen normális ebben az őszi és téli évszakban, ezért gondoltuk, hogy összeállítjuk ezt a praktikus útmutatót arról, hogyan lehet megelőzni azt, és hogyan segíthet elkerülni a víz felszívódását és a plusz költségeket a nem kívánt javítási költségek miatt. Páralecsapódás akkor fordul elő, ha a melegebb levegő bármilyen hideg felülettel érintkezik, vagy ha otthonában túlzottan magas a páratartalom. Ez egy olyan probléma, amelyet gyakran tapasztalnak az emberek a hidegebb hónapokban, amikor is a hidegebb reggelek és estek miatt már központi fűtést használnak. Bármilyen épületben néhány egyszerű életmód-változtatás segít kiküszöbölni a páralecsapódást és az alacsonyabb páratartalmat. Ha otthonában van mosógép, szárító vagy szárítógép, akkor ellenőrizze, hogy megfelelően szellőztetett-e a helység, ahol ezek a berendezések vannak. Az átlagos mosási mennyiség két liter vizet bocsát ki a levegőbe pára formájában, ezért fontos, hogy a helyet jól szellőztesse a páralecsapódás elkerülése érdekében.

Még a ruhaszárító berendezés használata is elegendő mennyiségű nedvességet eredményez, ezért feltétlenül nyisson meg egy ablakot, ha egy ilyet használ. Nyilvánvaló, hogy a tél nem igazán ideális idő a ruhák kinti szárítására, de amikor lehetséges, meg kell próbálnia őket a szabadban szárítani, hogy elkerülje a felesleges nedvesség felhalmozódását a lakásban. Ha túl hideg van ehhez, akkor nyissa ki az ablakot a fürdőszobában, és szárítsa meg ott a ruhákat nyitott ablakkal. Mint már korábban megírtuk, a ruhák szárítása a radiátorokon nem a legjobb ötlet, ha megpróbálja elkerülni a felesleges nedvességet és a magasabb páratartalmat.