A téli hónapok során csak a fűtésre támaszkodunk és ilyenkor fontos biztosítani, hogy jó állapotban legyen a radiátor. Mivel hamarosan újra beköszönt a hideg, fontos tudni, hogyan kell vigyázni a radiátorokra.

Radiátor tippek

Egy bizonyos idő után a levegő csapdába eshet a radiátorokban. Ha tele vannak levegővel, akkor nem melegszenek fel megfelelően, azaz nem fogja tudni megfelelően melegíteni a szobáját. Ha a szoba hidegebbnek érződik, mint általában, akkor lehet, hogy légteleníteni kell a radiátort. Javasoljuk, hogy évente kétszer légtelenítse a radiátorokat. Legyen óvatos a radiátor festésekor. Túl sok réteg festék csökkentheti a radiátor hatékonyságát. A TRSZ (termosztatikus radiátor szelep) beszerelése lehetővé teszi a hő független szabályozását a ház minden szobájában, ez is egy szuper eszköz, ha pénzt takarítana meg. Ne dugja be a függönyöket a radiátorok mögé. A legtöbb modern radiátor hőjének felét az előlap mögül szabadítja fel. Ha a függöny a radiátor mögé kerül, korlátozza a meleg levegő áramlását. Bizonyos esetekben ez teljesen meg is akadályozhatja a meleg levegő áramlását.

Ne tegye a ruhát a radiátorra száradni – ez csökkenti a központi fűtési rendszer hatékonyságát. Új radiátor vásárlása esetén javasoljuk a hőveszteség kiszámítását, hogy előre tudja, mire számíthat. Ha új radiátort kell felszerelnie, javasoljuk, hogy ragaszkodjon az azonos típusú fémekhez. Ha több fajta fém radiátort szerel be otthonába, ezzel növeli a korrózió kockázatát. A radiátorok karbantartása mellett fontos, hogy ellenőrizze a fűtőrendszer csomópontját – tehát a kazánt is. Gondoskodjon arról, hogy a kazánt évente legalább egyszer szervizelje, mert ez gyors procedúra és biztosítja, hogy otthona melegen maradjon télen. A radiátorok nem bonyolult eszközök és mindenki otthonában elengedhetetlenek, éppen ezért kell ennyire vigyázni rájuk és mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban működjenek.