A rezsi mértékének csökkentése talán sohasem volt annyira fontos, mint napjainkban. Viszont ahol a gázkazán szolgáltatja az energiát, ott nem vonható meg a meleg vizes fürdés, vagy éppen a főzés és sütés. Néhány egyszerű praktikával azonban hatékonyan csökkenthető a gázmennyiség fogyasztása.

Mi a helyzet a nyílászárókkal?

Gázfogyasztás csökkentése – hogyan kezdjünk hozzá?

Gázfogyasztás csökkentése – hogyan kezdjünk hozzá?

Az igazság az, hogy az energiafogyasztás redukálásának egyik leginkább kézenfekvő módja a megfelelő szigetelés kialakítása. Ez az, amire viszonylag kevesen gondolnak első körben, és ez az, ami az esetek jelentékeny százalékában indikátorként áll a háttérben. Elég csak belegondolni abba, mi történik akkor, amikor az ablakok nem szigetelnek kellőképpen?

Vegyünk alapul egy zord, téli délutánt. Odakint tombolnak a fagyok. Odabent bőszen dolgozik a kazán, fogy a gáz, termelődik a meleg. Igen ám, de ha az ablakoknál párkányon kívülre ér a felmelegített levegő, akkor hiába minden igyekezet. Előbb-utóbb az összes melegség kívülre távozik. Vagyis esélytelen a fűtést kikapcsolni, esetleg lejjebb venni, mert nem javul a hőérzet. Még jó, hogy nem, hiszen a nyílászárók nem segítenek a meleg megőrzésében, benntartásában.

Vagy az sem nevezhető kívánatos forgatókönyvnek, ha a lakáson belüli ajtók azok, amik finoman szólva is huzatosak. Ki sem kell nyitni őket, a meleg levegő kiáramlása így is borítékolható.

Mi jelenthet a nem megfelelő szigetelésre megoldást?

Sokan próbálkoznak azzal, hogy az ablakaikat különböző szivacsokkal bélelik ki, főleg a két ablak közötti részt megcélozva. Ez természetesen értékelendő próbálkozás, de rosszindulat nélkül állítható, hogy semmit sem ér.

Valódi gyógyírt kétségtelenül a nyílászárók cseréje jelent! A műanyag ablakok például viszonylag jó áron beépíttethetőek, minimális felfordulás mellett, a maximális hatékonyság reményében. A szakembereket célszerű még az ősz előtt megbízni a feladattal, így amire a fűtési szezon kezdetét veszi, végre eredményesen mérsékelhető lesz a gázfogyasztás. Ha az ablakok, ajtók megfelelően zárnak, akkor lényegesen kevesebb fűtésre lesz szükség, ami egyet jelent a felhasznált gáz mennyiségének szignifikáns csökkenésével.

Ennyire egyszerű az egész, ráadásul ezzel a beruházással, felújítással hosszú évekre pont tehető a rezsicsökkentés végére. Persze nagy kiadásról beszélünk, ez nem kérdés, ám látni kell, hogy ez még így is kedvezőbb megoldás, mintha az utcát fűtenénk hétszeres gázárak mellett… Ha a nyílászárók megfelelő minőségűek, akkor pedig meg lehet nézetni a gázrendszert, annak hatékonyságát, még tovább javítva az ingatlan adottságait.