Egy olyan fűtésformáról beszélhetünk, amely nagyon időtálló, illetve akár több helyiség egyidejű felfűtésére is alkalmas lehet.

Nézzük az előnyöket

A központi rendszerek általában úgy vannak kialakítva, hogy a fűtés egy helyről történik, pl. kazánházból, majd erről az egy helyről áramlik szét az egész házba a meleg vizes rendszeren keresztül. Illetve ismerünk még gőz és levegő rendszereket is, így mindenki eldöntheti, hogy melyik a legideálisabb a számára. Számos fűtésformát ismerünk, viszont talán egyik sem annyira biztosan alkalmazható minden helyiség felfűtésére, még a mellékhelyiségekére is, mint ez a rendszer. Ezen felül meg kell említeni még azt, hogy mint a neve is mondja, hogy a helyiségek központi fokának állandó értéken való tartása központilag szabályozható. Továbbá igen fontos tulajdonságnak nevezhető, hogy nem kell tartanunk sem szén-monoxid mérgezéstől, illetve tűzveszélytől sem. Ezen felül a fűtőberendezést a lakók, illetve a dolgozók jelenlététől függetlenül lehet mindenkor szabályozni a külső hőmérsékletnek megfelelően. Így ebből következik, hogy a különböző helyiségek hőmérséklete minden időpontban a kívánt hőfokon tartható.

Központi fűtés

Központi fűtés

Az egyik nagy előnye még a központi rendszereknek, hogy viszonylag kevés költségből kivitelezhető, hogy más kalorikus berendezésekkel összekapcsoljuk. Többek között gondolunk itt a melegvíztermelő, főzőkonyhai, mosókonyhai, korházi és más szellőztető berendezésekre is. A központi rendszerek tüzelése több módon is megoldható, mint pl. keményfa, szén. Ma már olyan rendszerek is kialakításra kerültek, melyek saját maguk számára adagolják a szükséges tüzelőt, így nekünk semmilyen gondunk nincs az otthonunk melegen tartására. Igazán jó választásnak bizonyulnak.