Habár a hűtő-fűtő egység nem biztos, hogy az első dolog lesz amit figyelembe veszel az új otthonod tervezésekor, viszont a megfelelő hűtés-fűtés kritikus egy modern, újépítésű házban, lakásban, így ebben a cikkben arról lesz szó, hogy az építési fázisban mikor érdemes beszerelni eme igen drága hűtő-fűtő eszközt.

Mikor érdemes konzultálni?

Már az otthon tervezésének korai fázisában érdemes egy erre szakosodott céget felkeresni, konzultálni, így biztosra mehetsz, hogy a megoldás biztosan tökéletesen összhangban lesz az egész építménnyel.

Az elérhető opciók:

Amikor egy új ház építéséről van szó, akkor többféle variációban kivitelezhető a hűtő-fűtő egység. Megoldható az egyhelyiséges kivitelezés, illetve a többhelyiséges rendszer telepítése is. Ha egyetlen helyiséget szeretnél fűteni és hűteni, akkor mindenképpen az egyhelyiséges rendszer a javasolt, nem érdemes a nagyobb teljesítményűt beépíteni. Viszont ha több helyiséget szeretnél klimatizálni vagy akár az egész otthont, akkor csak a többhelyiséges légcsatornás rendszer jöhet szóba.

Mit vegyél fontolóra, ha választani kell, hogy melyik rendszer áll közelebb az igényeidhez? Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Hány helyiséget szükséges hűteni vagy fűteni?
  • Mindenhol van lehetőség kültéri-beltéri elem beépítésére? A szinte láthatatlan, beépített elemeket preferálod, esetleg inkább a falra szereltet vagy padlóba épített legyen?
  • Mi a projektre szánt pénzösszeg?
  • Mekkora hely van kültéren, illetve egy vagy több egység is elhelyezhető-e?
  • Mikor telepíttess pontosan hűtő-fűtő egységet?

Megválasztani a pontos beszerelési időt azon is múlik, hogy milyen rendszert választottál. A tervezési fázisban ezt konzultálni kell a kivitelezővel, és fog tudni adni pontos információkat e tekintetben.

Néhány rendszertípusnak szükséges külön csővezetéket kiépíteni, illetve az elektromos kábeleket telepíteni mielőtt a falat bevakolnák. Ez lehetővé teszi, hogy bármi látható jele legyen a kábelelvezetéseknek. A munka további részét, mint például az egység telepítését a festés után javasoljuk, feltéve, hogy a falra szerelt / látható rendszert választja. Azonban ez otthononként változhat, és azon is múlik, hogy milyen rendszer kerül kiválasztásra.