A skandináv országokban a háztartások legalább 80%-át padlófűtéssel fűtik. Magyarországon is folyamatosan nő a padlófűtéses otthonok száma. Az utóbbi években nagyobb népszerűségre tett szert, mivel ez egy „bevált” technológia.

A padlómelegítés mindenkinek beválik

A padlófűtés kompatibilis a modern kazánokkal is, így könnyebben telepíthető a költségvetéshez. Az alsó szintű padlófűtés alacsonyabb hőmérsékletekkel biztosítja a hőt otthonában. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát fogyaszt az otthon melegítéséhez, de szigeteléssel az otthona sokkal jobban megtartja a hőt, ezért nincs szüksége ilyen nagy energiájú hőforrásra, például radiátorokra vagy nyílt tűzre. Az elektromos padlófűtés jól működik a napelemeken keresztül szolgáltatott energiával. Ez egy sokoldalú fűtőrendszer, amely földi hőszivattyúkkal, levegő hőszivattyúkkal és biomassza hőforrásokkal működik. Sokan azt gondolják, hogy padlófűtéssel nem használható szőnyeg, de erről nincs szó.

Nem akar azonban túl vastag szőnyeget, mivel ez megakadályozza a hő besugárzását a szobába. A padlófűtés csempe, természetes kő, fa, laminált és beton padlóval is kiválóan működik. A nedves vagy víz alatti fűtési rendszerek több helyet foglalnak el az alsó padlón, ami azt jelenti, hogy a meglévő épületbe történő felszerelése magasságot jelent a padlón. Jelenleg vannak olyan alacsony profilú nedves padlófűtési rendszerek, amelyek sokkal könnyebbé teszik a nedves rendszer felszerelését. A padlófűtés sugárzott formája – a helyiség teljes felületét melegíti. A radiátorok konvekciós hőt adnak, ami azt jelenti, hogy felmelegítik a levegőt, amely felmegy, lehűt, majd leesik. Ezt a folyamatot többször megismétlik. Amint a levegő mozog egy helyiségben, a port és a poratkákat is mozgatja, rossz hír az asztmás emberek számára. A padlófűtés azonban nem teszi ezt! Mivel a padlófűtésnél a legjobb padló a kemény padló, például a laminált, kő vagy csempe, ezért egészségesebbnek is tekinthető, mivel a poratkáknak és a bolháknak nincsenek párás szőnyegeik, amelyekbe el lehetne rejtőzni és szaporodni.