Ma már azt kell mondanunk, hogy egyre többen döbben rá arra, hogy rossz úton járunk, illetve ideje életmódot váltani. Ugyanis nem csak saját magunkra, de a saját környezetünkre nézve is rossz úton járunk.

Vajon mi az igaz?

Az egyik legnagyobb hiba, hogy nem tudunk a különféle energiáinkkal spórolni. Vagyis az emberi szervezet számára legideálisabb hőfok lenne 18-21 C fok között. Ám, ha jól bele gondolunk zord téli időjárás idején, szinte minden háztartásban legalább 3-4 C fokkal is több van. Amely semmi más, mint pazarlás. Ugyanis az egész csak megszokás kérdése. Vagyis, ha évente legalább csak egy C fokkal csökkentenénk a lakásunkban található hőmérsékletet, akkor az már nagymértékben javulást jelentene. Amely nem csak az energia szempontjából terjedne ki, de a mi költségvetésünkre is. Tehát ezen érdemes elgondolkodni. Hiszen rengeteg energiát elpazarolunk. Mint pl. a fürdőszobában, ahol a különféle szellőztető ventilátorok a meleg levegőt szívják ki. Amely azt vonja maga után, hogy a termosztát újra bekapcsol, hogy vissza állítja a kívánt hőfokot.

Amennyiben energiatakarékosak szeretnénk lenni, akkor ennek érdekében nagyon sokat tehetünk azzal, ha napközben hagyjuk, hogy beáramoljon a napfény. Ezzel nem csak fényt, de akár meleget is nyerhetünk. Így rögtön már két helyen sikerült takarékosnak lennünk. Viszont nyári hőség esetén, amikor csak a klíma berendezések használatával lehet elviselni a nagy meleget, akkor szintén van egy trükk mellyel spórolhatunk. Ez pedig az előző eset fordítottja. Hogy napközben is behúzva tartjuk a függönyöket, így nem melegszik fel a lakás, és sokkal kevesebb energiát kell arra fordítanunk, hogy kellemes hőmérsékletre hűtsük. Ezen felül még nagyon célszerű oda figyelni arra, hogy téli fűtési szezon ideje alatt a fűtőtesteket szabadon hagyjuk. Vagyis semmilyen bútorral ne takarjuk el, hiszen akkor sokkal kevésbé tudja a hőt leadni.