A „radiátor” valószínűleg az egyik leggyakrabban használt szó a fűtési iparban. Technikailag csak akkor nevezhetünk egy fűtőtestet radiátornak, ha a sugárzást használja elsődleges módszerként a hő leadására.

Mik a panelmelegítők?

A sugárzás ugyanaz a hőforma, amelyet a nap bocsát ki – a hő, amely a hőforrástól egyenes vonalban halad az emberek és tárgyak felé, függetlenül a levegő hőmérsékletétől. A gyakorlatban azonban a „radiátor” szót sokféle fűtési termékre használják. Vannak, akik a radiátor szót a tároló fűtőberendezésekre is használják, amelyek pusztán konvekcióval adják le a hőt. De nyugodjon meg, a manapság megtalálható elektromos radiátorok mind a helyes értelemben vett radiátorok: sugárzott és konvektált hő kombinációjával használják őket a hatékony és eredményes otthoni komfortfűtésre. A panelfűtők alacsony költségű otthoni fűtőberendezések, amelyek kizárólag konvekcióval fűtenek. A panelfűtők, amelyeket néha tévesen „panel radiátoroknak”, pontosabban „konvekciós fűtőknek” írnak le, a levegő felmelegítésével fűtik a helyiségeket.

A panel testének forró elemei felmelegítik a levegőt, miközben kering a helyiségben, és a szoba lakóit barátságos hangulatban tartja, mivel meleg levegővel veszi körül őket. Mivel a levegőt fűtő elemek nincsenek lezárva, a fűtőberendezések olcsóbbak és könnyebben előállíthatók, mint az elektromos radiátorok. Míg a konvekciós melegítők gyors és hatékony hőforrást jelenthetnek, három jelentős hátrányuk is van, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt ezt az olcsóbb lehetőséget választaná. A konvektált hő eleve kevésbé hatékony, mint a kisugárzott hő. A sugárzás közvetlenül melegíti az embereket, energiát ad át egy egyszerű tranzakcióval. A konvekciós hő sokkal tekervényesebb. A fűtőelemek átadják a hőt a levegőnek, ami hőt továbbít a helyiségben tartózkodó embereknek. Ez sokkal kevésbé hatékony.