Az alul hideg, de felül forró radiátor nem fogja hatékonyan fűteni otthonát. Ez azt jelenti, hogy vagy fázni fog, vagy magasabb hőfokra fogja állítani a termosztátot, hogy megpróbálja ellensúlyozni a hőhiányt.

Központi fűtés iszap

A fűtés bekapcsolása azt jelenti, hogy kazánja több fűtőanyagot használ fel a magasabb hőmérséklet eléréséhez, ami magasabb fűtési számlákat eredményez, ami biztosan nem az, amit szeretne. Megjegyzés: Ha konvekciós vagy konvektoros radiátora van, akkor lehet, hogy nincs probléma. Ennek oka, hogy a konvekciós fűtési rendszerekben a forró víz felfelé emelkedik, így a hűvösebb víz visszakerül az aljára, ahol egy ciklus alatt felmelegszik. Bizonyos mértékig az összes radiátornak hűvösebbnek kell lennie alul, mint felül, de nem lehetnek hideg foltok rajta. A radiátorok alul hűlnek, ha valami akadályozza a víz áramlását. Ha a radiátor alul hideg, ez általában azt jelenti, hogy az alján leülepedett az úgynevezett központi fűtési iszap.

Természetes egy forró vízből és fémből álló rendszer számára, hogy vízkő, rozsda és piszkos víz részecskék keletkeznek benne. Idővel ezek a részecskék sűrű, fekete anyaggá válnak, amelyet iszapnak neveznek, amely a fűtőtest alján ülepedik le, és megakadályozza, hogy a forró víz felmelegítse a radiátor ezen területét. Előfordulhat, hogy csak egy radiátoron alakult ki jelentős iszapelzáródás, de a központi fűtési rendszer egy áramkör, így ebben az esetben megakadályozza, hogy a meleg víz elérje az utána következő radiátorokat. Ilyenkor egy profi fűtésmérnökhöz kell fordulnia, aki megoldja a problémát. A mérnök egy szivattyút fog csatlakoztatni a központi fűtési rendszeréhez, amely nagy sebességgel átnyom egy vegyszert a csővezetéken és a radiátorokon az iszap lebontása és eltávolítása érdekében. A vízkő és a korróziógátlók eltávolításához vízkőtelenítőt is kell használniuk, hogy megakadályozzák a későbbi rozsda kialakulását.