A kazán egy önálló fűtési berendezés, amely melegíti a vizet. A kazán által előállított forró vizet vagy gőzt ezután fűtési rendszerekben használják. Noha a konstrukció eltérő szinte minden berendezésnél, a kazán négy fő részből áll: az égetőből, az égési kamrából, a hőcserélőből és a keringető készülékből.

Milyen részekből áll és hogyan működik egy kazán?

Az égető az égési reakciót indítja el a kazánon belül. A termosztátok elektronikus üzeneteket küldenek az égőnek, amikor a rendszer hőt termel. Az üzemanyagot egy szűrőmechanizmus révén egy külső forrásból szivattyúzzák a kazánhoz – gyakran egy szomszédos üzemanyagtartályból. Az üzemanyagot a kazán égés kamrájában égetik, amely általában öntöttvasból készül. Az égő fúvókája ezt az üzemanyagot finom permetté alakítja és felégeti, így az égéskamrában keletkezett hő felmelegíti a rendszerben lévő vizet. Az égéskamra hőmérséklete több száz fokra emelkedhet, általában nagyon rövid idő alatt. Az égéskamrában keletkező hő átkerül a rendszer hőcserélőjébe.

A kazánrendszerben a vizet az égési kamra körül egy füstgáz-járaton keresztül szűrik. A nyomás alatt álló forrásban lévő vizet ezután csöveken keresztül pumpálják a hőleadó fűtőberendezéseibe vagy radiátoraiba, amelyek a kazánban előállított hőenergiát bocsátják ki. A kazánok számos üzemanyaggal működhetnek. A fűtőolaj, a kerozin és a folyékony propángáz a gyakoriak. A kazánrendszer alapvető kialakítását a fűtésen túl sokféle funkcióra alkalmazzák vagy alkalmazták a múltban is, beleértve a gőzzel működtetett mozdonyokat, a külső égésű motorokat és az erőműveket. A kazánrendszerek éves karbantartására és tisztítására van szükség a rendszer maximális hatékonyságának megőrzése érdekében. Ez magában foglalhatja a törmelék eltávolítását az égési kamrából, a tömítések és egyéb alkatrészek cseréjét, valamint a hőmérséklet vizsgálatát is. A kazánrendszereket csak szakképzett, engedéllyel rendelkező szakemberek telepíthetik és tarthatják karban. Intenzív hőenergiájuk miatt a kazánok rendkívül veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően telepítik, vagy üzemeltetik őket.