Minden otthonnak rendelkeznie kellene tűzoltási és menekülési tervvel. Reméljük, hogy soha nem fogja használni, de a felkészülés biztosítja az Ön és az önnel együtt élők számára, hogy szükség esetén gyorsan menekülni tudjanak, abban az esetben, ha a például a fűtési rendszer meghibásodása tüzet okozna.

Tippek tűzvész esetére

Ha aggódik a terv elkészítése miatt, akkor beszéljen a helyi tűzoltó- és mentőszolgálattal, akik ingyen segítenek, de ha elkészíti sajátját, akkor ezeket a tippeket beillesztheti a tervbe. Győződjön meg arról, hogy van két menekülési útja és ezek mentesek minden akadálytól (ne legyen elzárva dobozokkal vagy kerékpárokkal, ne legyen leláncolva/lakattal lezárva). Ha az ablakok zárva vannak, ügyeljen arra, hogy a kulcsok könnyen hozzáférhetők legyenek. Gondoskodnia kell arról, hogy legyen egy szobája, amelybe mindenki bemehet, ha a legrosszabb történik és tűz esetén sem tudnak kijutni. Ha lehetséges, a helyiségnek külön telefonnal kell rendelkeznie és ha elég idősek, a gyermekeknek tudniuk kell a címet és a segélyhívó szolgálatok felhívásának módját.

Ha szobában van és nem tudja hívni a segélyszámokat, nyisson meg egy ablakot és hívja fel magára a figyelmet. Ha be kell törnie az ablakot, használjon nehéz tárgyat és csapja le az üveget a sarokban. Az ablakon csak akkor szabad kimenekülni, ha közvetlen veszélyben van. Amikor a szobában van, használjon ruhát és ágyneműt, hogy megakadályozza a füst bejutását az ajtó alján, mielőtt az bejutna a helyiségbe. Ha két felnőtt és gyermek is van a házban, ellenőrizze, hogy először egy felnőtt távozik-e, hogy segítsen a gyermekek kimenekítésében. Ha ez nem lehetséges, ne ugorjon, dobjon matracokat és párnákat a földre, majd lassan engedje le magát egy kötél vagy a lepedőkből és párnahuzatokból készült kötél segítségével. Reméljük, hogy soha nem találja magát olyan helyzetben, ahol tűzoltási és menekülési tervre lesz szüksége, de ha igen, reméljük, hogy ezek a tippek segítenek és sikeresen meg tud menekülni a tűzvész előtt. Ilyenkor ne figyeljen vagyontárgyaira, csak családját és saját magát próbálja meg megmenteni. Minden más pótolható.