A gázszivárgás olyan helyzet, amikor a hibásan működő otthoni készülékek által felhasznált gáz kiszivárog és elterjedhet a lakásában. Bár a gázok, amelyek szivároghatnak a készülékekből nem minden esetben mérgezőek, nagy mennyiségben súlyos károkat is okozhatnak a szervezetében.

A szivárgás egyértelmű jelei

A legnyilvánvalóbb jele annak, hogy otthonában gázszivárgás van, az az illat. Ha érzi a gázszagot akkor is, ha nem használja a gáztűzhelyt, vagy amikor otthon pihen, akkor valószínűleg gázszivárgás van valahol a házban. Az egyik legfontosabb tennivaló ilyenkor az, hogy nem pánikol be. Ha képes érzékelni szaglásával a gázt, akkor nem mérgező vagy káros belélegezni, kivéve ha hosszabb ideig fennáll a szivárgás, de ez nem jelenti azt, hogy annyiban kell hagynia, mert veszélyt jelenthet Önre és családjára nézve is. A gáztűzhelyen kék lángnak kell égnie, nem sárgának, ez is nagyon fontos jel, de ez leginkább a megelőzésben segít. A sárga láng azt jelezheti, hogy veszélyesebb gáz, például szén-monoxid lehet jelen, amennyiben nem tesz lépéseket ellene. Készülékei sokszor árulkodók lehetnek, ha gázszivárgás merül fel az ingatlanában, figyeljen a háztartási készülékek koromnyomára vagy akár az égési jelekre, amelyek azt jelezhetik, hogy készülékei reagálnak az ingatlanában lévő gázra.

A szén-monoxid fő árulkodó jele otthonában az ablakpárkányon vagy az ablakon lévő megnövekedett kondenzáció. Bár a kondenzvíz jelek olyan helyeken rendszeresen előfordulnak, mint például a konyha, azért érezze magát biztonságban és végeztesse el a kazán karbantartását az ingatlanban, hogy megnyugodjon, hogy minden rendben van-e. A szénmonoxid nagyon veszélyes gáz, ami akár az életébe is kerülhet, ha nem veszi észre idejében. A gázszivárgás fő oka a hibás kazán, vagy ha nem megfelelő szakember által volt felszerelve. Mindig győződjön meg arról, hogy amikor valakit ilyen lényeges feladatok elvégzésére bíz meg, rendelkezzen a megfelelő akkreditációval és a megfelelő ismeretekkel a munka biztonságos és eredményes elvégzéséhez. A legfontosabb lépés bármilyen nemű gázszivárgás esetén az azonnali szellőztetés, majd a nyílászárók kinyitását követően azonnal hagyja el az ingatlant.