Nem győzzük elégszer kihangsúlyozni, hogy a gázkészülékek megfelelő karbantartása nagyon fontos, ugyanis akár az életünk is múlhat egy-egy felülvizsgálaton.

Az ilyen felülvizsgálásokat, akkor célszerű elvégezni, amikor már fűtési szezonon kívül vagyunk. Ezeket az ellenőrzéseket csakis magasan szakképzett és megbízható szakemberrel végeztesse el. Ugyanis egy-egy ilyen felülvizsgálat komoly szakértelmet igényel, nem beszélve arról, hogy felelőtlen munkavégzés akár veszélye is lehet. A gázkészülékek karbantartását nem szabad elhanyagolni, főként akkor, ha egy idősebb készülékről beszélünk. Az első 3-4 évben nem szükséges a kazánok tisztítása, ám ennek ellenére az ellenőrzést évente el kell végezni. Hiszen meghibásodás akár egy új berendezés esetén is előállhat. Nem beszélve arról, hogyha rendszeresen karbantartjuk a gázkészülékünket, akkor az garantáltan meghálálja. Vagyis legalább 15-20%-os fogyasztási csökkenéssel számolhatunk. Hiszen a felülvizsgálatok során megfigyelhetjük az estleges problémákat, melyek egyaránt jelentkezhetnek radiátoroknál, padlófűtésnél, stb.

A rendszeres gázfelülvizsgálat életet is menthet!

A rendszeres gázfelülvizsgálat életet is menthet!

Mire figyeljünk még oda?

Ezen felül ne feledkezzünk meg a különféle riasztókészülékről sem. Ma már ezek a készülékek kedvező áron megvásárolhatóak, viszont elmondhatjuk róla, hogy egy-egy ilyen berendezés akár az életünket is megmentheti. Hiszen a szén-monoxid színtelen, szagtalan így berendezés híján csak akkor tudjuk észlelni, hogy baj van, amikor a rosszullét első tünetei jelentkeznek. Nem érdemes ezzel játszani, hiszen a saját és a családunk éledte is múlhat rajta. A fűtésrendszerek tisztítását gépi eszköz segítségével vegyszeres szerekkel végezzük. Ezen felül érdemes még kihangsúlyozni, hogy szoba termosztát alkalmazásával is nagyon sok energiát takaríthatunk meg. Legyen óvatosak!